Mirakelvalpen Julius höll på att födas i ett vedförråd

Dagen innan julafton hände det som inte fick hända. Dräktiga dvärgpudeln Kajsa rymde samma helg hon skulle föda sina valpar. Efter en stor sökinsats hittades Kajsa på julaftons kväll en halv mil bort – i ett vedförråd. Dagen efter föddes julmirakelvalpen Julius.

ANNONS
|

Lizzi Kullander Berglin och maken Klas är fodervärdar åt dvärgpudeln Kajsa. Familjen bor på Orust nära Henån och Kajsa, som var dräktig med valpar, hade flyttats till uppfödaren som bor nära Röra kyrka på Orust.

– Uppfödaren brukar vilja ha hem tiken när den ska föda, säger Lizzi.

Tiken Kajsa var planerad att få sina valpar på julafton, men dagen innan hände det som inte fick hända. Kajsa lyckades ta sig ut från en hundgård där en grind stod öppen och rymde, troligen för att försöka ta sig hem till fodervärdshemmet nära Henån.

Fick ett samtal vid lunchtid

– Jag fick ett samtal dagen innan julafton vid lunch om att Kajsa hade försvunnit och det gick inte att hitta henne. Min man Klas åkte genast dit och försökte locka på henne men hon kom inte. Det var tio minusgrader och Kajsa är en liten hund på 3 kilo, jag bröt ihop totalt, säger Lizzi.

ANNONS

En efterlysning lades genast ut på Facebook och flera personer engagerade sig i sökandet direkt.

– Vi hade en id-hund där som letade länge, men den kunde inte få upp rätt spår.

15 minusgrader på natten

Man bestämde sig för att dela på sig, Lizzi väntade hemma i Henån och maken Klas satt i bilen vid Röra. Med i bilen hade han Kajsas dotter Ellen. På natten var det 15 minusgrader.

– Jag sov ingenting den natten, och på morgonen fick jag ett samtal om att min mamma dött på julaftons morgon. Jag hann inte dit, det fanns inget att göra, men jag och mina döttrar fick ändå ett fint farväl av min älskade mamma, berättar Lizzi.

Mitt i sorgearbetet efter mamman så var hon även tvungen att fokusera på Kajsa.

Letade längs en grusväg

– Vi åkte till Röra och började leta längs en grusväg som går raka vägen till Henån. Jag kände på mig att hon gått där, hon ville hem till oss.

Hela julaftonen gick utan att man hittade Kajsa. Men sent på kvällen ringde maken Klas igen.

– Han sa att han satt i bilen. Någon hade hittat en dräktig dvärgpudel i ett vedförråd. Jag kunde inte tro honom, säger Lizzi.

En familj som bor en halv mil bort från där Kajsa försvann hade hört något som pep utanför, men de kunde inte lokalisera varifrån ljudet kom. Så pep det igen och familjen följde ljuden till ett vedförråd nere i källaren. Där hittade de en utmattad Kajsa.

– Men inga valpar, säger Lizzi.

Kajsa togs genast hem till Henån på julaftons kväll och det verkade som om hon kastat valparna av chocken, för magen kändes tom.

– Men på juldagen kände jag att det var något på gång. Sent på kvällen föddes valpen Julius. Min granne, som är uppfödare av en annan hundras, ställde upp och hjälpte oss hela kvällen, säger Lizzi.

Hur mår Kajsa nu?

– Hon mår bra. Hon är lite traumatiserad och letar efter de andra valparna. Nu ska hon stanna hos oss resten av livet.

Och hur mår mirakelvalpen Julius?

– Han mår också bra. Kan du förstå vilken julhelg det blev, jag är så glad att Kajsa hittades. Stort tack till alla som hjälpte till och leta, ett tack till Linda Holmgren med familj som hittade Kajsa och som ringde oss. Tänk att så många ville hjälpa till på självaste julafton, säger Lizzi Kullander Berglin.

Nu har Kajsa och valpen Julius sin korg i Lizzis säng så att hon kan övervaka den lilla hundfamiljen.

– Nu får inget hända med dem. Klas får sova på soffan ett tag.

LÄS MER:Annas mäktiga möte: ”Det var vargar – det är jag helt hundra på”

LÄS MER:ID-hunden Buddy är redo att finna rymlingar

LÄS MER:Misstanken: Bet kvinna i handleden efter hundbråk

ANNONS