Misstanken: Man slog polis i ansiktet och krossade 15 rutor

Först misstänks mannen ha krossat 15 fönsterrutor intill kommunhuset i Henån. Sedan ska han med våld ha gett sig på en kvinnlig polis och slagit henne i ansiktet.
– Han slår med knutna nävar, säger poliskvinnan själv. Nu åtalas mannen för våld mot tjänsteman och två fall av skadegörelse.

ANNONS
|

Natten mot den 9 augusti förra året larmades polisen till kommunhuset i Henån på Orust. En man hade setts krossa rutor genom att kasta sten genom dem – totalt 15 stycken – i socialtjänstens lokaler.

Kostnaden för skadorna uppgick till drygt 68 000 kronor.

När polisen kom dit för att dokumentera skadorna dök en man upp som stämde in på gärningsmannens signalement. En kvinnlig polis försökte då prata med honom, men han ska trots uppmaning inte ha tagit upp sina händer ur fickorna.

Fyra slag i ansiktet

När polisen tog tag i mannens handled ska han ha svarat med våld.

– I samma ögonblick lyfter han sin vänstra hand och börjar slå mot mig. Han slår med knutna nävar, berättar polisen senare i förhör.

ANNONS

– Det är svårt att uppskatta hur många slag men jag uppskattar att han träffar mitt ansikte fyra gånger. Han viftar febrilt med knutna nävar mot mig så flera slag missar mig, säger hon vidare.

För att få kontroll på mannen brottades han ner och handfängslades.

Nu åtalas mannen, som är i 25-årsåldern och skriven på Orust, för våld mot tjänsteman. Han åtalas också för två fall av skadegörelse, där det ena fallet gäller de krossade fönsterrutorna och det andra fallet en händelse på socialkontoret en vecka tidigare.

”(Mannen) har dragit loss en vattenautomat, vällt ett bord, dragit ned en brevlåda och en tidningshållare så att det blev hål i väggen samt tagit sönder en plastmuggshållare så att det blev skador för 8 403 kr”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Orust kommun yrkar skadestånd på 69 867 respektive 9 303 kronor för skadegörelsen. Polisen yrkar skadestånd på 5 000 kronor.

Mannen nekar till våldet

Den åtalade förnekar att ha gett sig på den kvinnliga polisen. Vad gäller skadegörelsen vidgår han händelseförloppet men nekar till brott, enligt åtalet.

I förhör säger han:

– Detta har skett på grund av att kommunen inte under fyra månader hjälpt mig med ekonomin. Jag har varit hungrig och inget att äta. Jag mådde jättedåligt. Jag tappade kontrollen och gjorde sönder alla rutorna men detta ger inte polisen rätt att misshandla mig grovt.

ANNONS