Motorgården är platsen där alla är välkomna


– Alla kan komma, även de som inte har något intresse för bilar eller motorer. Uppmaningen kommer från Ida Berntsson, 17 år gammal och en av de ungdomar som gärna hänger i Bua Motorgård utanför Henån.

ANNONS

Någon ordnar gasspjället på bilen, får hjälp av ”Leffe” med en krånglande varvtalsregulator i a-traktorn. Ett par ungdomar kollar oljan i a-traktorn som står i garaget, men de flesta bara umgås. Pratar, eller ”hänger” som de själva kallar det. Bua Motorgård utanför Henån har sedan 2016 varit den naturliga träffpunkten för många Orustungdomar.

För ungefär åtta år sedan började önskemål komma från motorintresserade ungdomar i kommunen om att ha någonstans att hålla till för att hänga, meka, utvecklas tillsammans och ha kul. Många av dem träffades utomhus vid stora träffar i samhällena. Några irriterade röster hördes för att de störde, men det fanns även många vuxna som menade att ungdomar naturligtvis ska få vara tillsammans. Problemet var bara att det inte fanns någon bra samlingspunkt.

ANNONS

Allt drivs ideellt

– Det hade ett tag varit tal om att försöka starta upp en träffpunkt för ungdomar. 2015 var det en ung kille som förolyckades i en mopedolycka utanför Henån, och det var då vi kände att vi måste starta upp något. I februari 2016 invigdes motorgården.

Det säger Malin Arvidsson, som var en av de föräldrar som startade upp Bua Motorgård. Då var det fyra familjer som aktivt delade på att vara ansvariga, i dag är det bara Malin kvar.

– Det är jag och Leif Zetterholm. Han är den som hänger med ungdomarna i garaget, min roll är att finnas här för ungdomarna, prata med dem, lyssna och fixa fika.

Orust Motorsällskap har lokalen på rivningskontrakt i det gamla stallet där ridklubben en gång höll till. Bua motorgård är en del av motorsällskapet.

Öppet varje söndag

– Ungdomarna får bli medlemmar i föreningen om de vill vara här. Ibland är det 40 ungdomar här, andra dagar kanske det bara kommer ett tiotal.

Motorgården är en populär plats att hänga på. Varje söndag öppnar Malin upp lokalen och ganska snabbt strömmar ungdomarna till.

– Vi öppnar vid 16, men ungdomarna har lärt sig att jag är här tidigare och städar samt fixar med fika, så de kommer gärna innan och hjälper till. Stängningsdags vet de helt klart inte vad det är, för det har hänt att vi inte kommit härifrån förrän tio, elva på kvällen, säger Malin med ett skratt.

Malin har lagt ned oändligt med timmar på motorklubben sedan starten. Hon och Leif jobbar helt ideellt och finns på plats året om.

– Ungdomarna är så goa, så omtänksamma. De vet att de kan ringa mig när som helst om de fått problem med bilen eller bara vill prata lite. För mig är motorgården en livsstil, jag älskar mina ungdomar.

Malin Arvidsson är på Bua motorgård varje söndag och har varit så sedan starten 2016. ”det är en livsstil” säger hon.
Malin Arvidsson är på Bua motorgård varje söndag och har varit så sedan starten 2016. ”det är en livsstil” säger hon. Bild: Erika Olofsson

Ungdomarna börjar rassla in, de kommer med egna bilar, A-traktorer eller blir körda av föräldrar. De flesta dimper först ner i köket som är motorgårdens naturliga samlingspunkt. Det är trångt, men hjärtligt.

Som en stor familj

Johan Golner har hängt på motorgården sedan den öppnade för sex år sedan. Han öser lovord över verksamheten och Malins engagemang.

– Det är som en stor familj här uppe. Vi umgås, pratar och mekar tillsammans. Är det någon som har problem med sin bil så hjälper vi andra till. Det är så tillåtande här, alla är välkomna. Många är liksom jag för gamla för den vanliga fritidsgården, men här är vi välkomna.

Johan får medhåll av Ida Berntsson som är 17 år och har hängt på gården ett par år. Ida lyfter upp tryggheten som ungdomarna känner på motorgården.

”Alla bryr sig”

– Alla bryr sig här uppe, det känns tryggt, nästan som en andra familj. Alla tar hand om varandra och kommer det någon ny hit så ser vi alltid till att de kommer med i gemenskapen.

Ida jämför motorgården med en vanlig fritidsgård.

– Här är lite högre i tak, vi kan skoja med varandra och alla förstår. Du behöver inte vara motorintresserad för att hänga här. Alla kan komma, även de som inte har något intresse för bilar.

LÄS MER:Rekordökning av A-traktorer i Västra Götaland

LÄS MER:Hotfull stämning när a-traktorer intog parkering

LÄS MER:Klagomål bakom ökad kontroll av a-traktorer

LÄS MER:A-traktorförare utsatta i trafiken: ”Bilister pekar finger och tutar”

ANNONS