Närheten till vattnet och naturen lockar kajakpaddlare

Närheten till vatten är det bästa med att paddla kajak, tycker Tomas Hamsten. Han är entusiastisk kajakpaddlare och instruktör med många års erfarenhet, nu delar han med sig av sin kunskap genom paddlingskurser.

ANNONS
|

Paddla kajak är en rolig friluftsaktivitet och det bästa sättet att uppleva naturen på. Salt vatten, öppet hav, slätslipade granithällar och små mysiga fiskesamhällen. Eller små öar med gräsängar och trånga passager i inomskärs skyddade vikar. Tomas Hamsten kan prata sig varm om alla naturupplevelser han varit med om under åren som kajakentusiast.

– Det bästa med att paddla kajak det är närheten till vattnet, du sitter så nära vattnet att det nästan känns som att du simmar.

Tomas Hamsten har paddlat kajak i över 20 års tid. Då han började bege sig ut med sin kajak var han nästan ensam paddlare på det stora blå.

ANNONS

– Det var så få som paddlade kajak då att jag kände igen varje bil som hade en kajak fastspänd på taket, skämtar Tomas.

Upplev naturen på nära håll

Nu är det annorlunda. Paddling är en sport som fått stort uppsving i samband med Coronapandemin. Allt fler väljer att hyra eller köpa sig en kajak för att få komma ut i naturen och uppleva något nytt. Kajakpaddling är en perfekt aktivitet för att kombinera avkoppling, träning och utmaning. Att paddla kanot eller kajak är ett spännande och billigt sätt att uppleva naturen på nära håll.

– Att paddla kajak kan för vissa låta lite osäkert, en del kanske tycker att det känns lite vingligt och läskigt. Men det är faktiskt förvånansvärt enkelt.

Tomas har ett brinnande intresse för naturen. Han arbetar som pedagog vid Ängås skola och har där bland annat hand om skolans satsning på utomhuspedagogik. Arbetet vid skolan varvar han med sitt företag där han håller kurser i paddlingens ädla konst. Kurserna arrangerar han i första hand i Svanesundsområdet men även i Stenungsunds kommun.

Tyst glida in med kajaken

– Det finns flera företag som hyr ut och håller paddlingskurser på västra sidan av Orust, men det finns inget på östra. Här har vi minst lika fina områden att paddla i, vikar att tyst glida in med kajaken i, och kobbar att besöka.

För dagen är Ann-Marie Ekström och Inger Höberg hans elever. De båda har provat på att paddla kajak innan, men vill lära sig lite mer. Tomas börjar med att instruera om paddlingstekniker, ger tips på hur de ska sitta bekvämt i kajaken och hur de ska göra om de råkar välta kajaken.

– Det är bra att få råd och hjälp av ett proffs. Visst har jag klarat paddla tidigare, men det är bra att få lära sig rätt teknik, säger Ann-Marie Ekström.

En vanlig farhåga bland nybörjare är att kajaker är instabila och lätta att välta med. Detta stämmer inte menar Tomas som dock är noga med att öva just kapsejsningar med sina kursdeltagare.

– Vanligast är att man välter vid i och urstigning ur kajaken. Även för den bäste paddlaren kan olyckan vara framme och helt plötsligt ligger du upp och ner i vattnet. Denna situation kan upplevas som lite dramatisk, men så länge du behåller lugnet och vet vad du ska göra är det sällan några följder mer än blöta kläder, säger han.

Att intresset för paddling vuxit så enormt ser Tomas som både en fördel och en nackdel. Han vill gärna att fler ska uppleva tjusningen med att sakta glida fram, nära djur och natur, men vill samtidigt höja en varningens finger.

– Den som är helt oerfaren paddlare måste ha en kamrat med sig. Sedan är det viktigt att packa rätt utrustning, att ha på sig flytväst, vatten att dricka samt kläder och mobiltelefon i ett vattentätt fodral.

Alla bör gå en kurs

Tomas uppmanar alla som är intresserade av att börja paddla, att gå en grundkurs. Han är själv utbildad instruktör och får via Svenska Kanotförbundet utfärda blått paddelpass.

– Det kan jämföras med simmärket silverfisken. Det är ett bevis på att du klarar av alla grundläggande moment.

För Ann-Marie och Inger är det en tur från Svanesunds badplats till fastlandet på andra sidan sundet som gäller. Får Tomas välja ut ett favoritställe att paddla själv, så är det dock västra sidan av Orust som gäller.

– Att paddla från Malö till Islandsberg är fantastiskt. Det ligger nära land men samtidigt nosar du på det stora havet och kan smyga in i en vik. Det är helt underbart att paddla där.

ANNONS