Nösundsförening uppmärksammas för sitt hälsoarbete

De har pubkvällar, vandringsleder och varmbadhus, som medlemmarna får ta del av. Aktiviteter som är folkhälsofrämjande på mer än ett sätt. Föreningen Nösund har utsetts till Årets Folkhälsopristagare på Orust.

ANNONS
|

Årets Folkhälsopris delas ut varje år, i år får Föreningen Nösund ta emot priset på 10 000 kronor från Folkhälsorådet.

– Det här är ett pris till hela Nösund. Vi är flera föreningar i samhället och många Nösundsbor är medlemmar i mer än en förening, så jag ser det som att priset går till samhället, säger Magnus Johansson, vice ordförande i Föreningen Nösund.

Det är en högst livskraftig förening som fått ta emot priset. Det finns cirka 300 medlemmar i föreningen, uppdelade i olika sektioner. En sektion ansvarar för varmbadhuset, en annan för vandringslederna och ytterligare en har koll på magasinet.

ANNONS

– Magasinet är från 1850, det skänktes till föreningen för att det skulle bedrivas ungdomsverksamhet. Magasinet har under alla år varit som en sjöbod för alla, när jag var ung var det vår fritidsgård, där hängde alla ungdomar.

Föreningen Nösund har lagt ned mycket arbete på att göra i ordning ett flertal vandringsstigar i och runt samhället. Den längsta stigen är sju kilometer lång, men det finns kortare sträckor, det går även att promenera delsträckor. Stigen är utmärkt med markeringar och här finns även samhällets historik på tavlor längs med sträckorna. En av sträckorna går förbi föreningens lokal Sjöstugan och sedan vidare till magasinet. Sjöstugan används flitigt som festlokal, men om sommaren även för gymnastik och yoga, vintertid hålls här julmarknader.

– För oss är det viktigt att Nösund ska vara en attraktiv plats, en plats att trivas på. Därför försöker vi regelbundet arrangera aktiviteter för Nösundsborna. Det kan vara pubkvällar, vi brukar ha ett fackeltåg, Valborgseld, seglingstävlingar, tennistävlingar och på vissa fredagskvällar är det bastu och lite mingel i varmbadhuset, säger Eva Ossiansson, ordförande i föreningen.

Förutom raden av aktiviteter ordföranden räknar upp arrangeras även Nösundsdagen, det har varit berättarfrukostar och Taubekvällar. Varje midsommar arrangeras ett firande i sjöstugan. Många äldre och ensamma går ner till sjöstugan för att slippa sitta ensamma.

– Det är mycket uppskattat. Alla tar med lite mat och så blir det ett stort trevligt knytkalas, säger Eva Ossiansson.

Engagemanget bland föreningens medlemmar är stort. Många hjälper till vid aktiviteterna, städar toaletter och ser till att gemensamhetsytorna är fina.

– Städdagarna brukar faktiskt vara bland de roligaste. Har vi nyinflyttade i Nösund brukar vi bjuda med dem dit, för till städdagarna kommer alla, just för att det brukar vara så trevligt där, skrattar Magnus.

Föreningen bildades 1971 och skulle i år firat 50 år, firandet har dock på grund av pandemin fått skjutas på framtiden. Nästa år ska det arrangeras en egen variant av Woodstockfestival i samhället, med musiker och uppträdanden. Eva och Magnus ser fram emot nästa års festival.

– Vi får ta föreningens jubileumsfirande då i stället. Kan Göteborg flytta sitt 400 års firande så kan vi flytta vår 50-års fest.

Folkhälsorådet utser Förening Nösund till årets folkhälsopristagare med motiveringen:

”Föreningen Nösund bedriver genom sina sektioner och ideellt engagerade medlemmar ett fantastiskt arbete som främjar allt det goda som berikar ett hälsosamt liv. Exempel på det är att badplatser hålls fina och tillgängliga, det anordnas seglarskola, midsommarfirande, berättarfrukostar och konstutställningar. Föreningen Nösund samlar många fantastiska krafter genom sina medlemmar som bidrar till ett rikt friluftsliv, glädje och livskvalité. Föreningen Nösunds medlemmar är således väl värda detta pris då de i gemensam anda gör platsen och Orust till en fantastisk plats att leva, besöka och verka på”.

ANNONS