Gerlegården är det senaste tillskottet för företagarna Stig Dahlgren och Lisbeth Maxén. Gerlegården tillhör nu Nösundsgården.
Gerlegården är det senaste tillskottet för företagarna Stig Dahlgren och Lisbeth Maxén. Gerlegården tillhör nu Nösundsgården. Bild: Erika Olofsson

Nösundsgården var en gång plats för en tjuvgömma

En gång i tiden användes huset som tjuvgömma för en rånmördare. I dag blomstrar hotellet och vandrarhemmet i Nösund. Stig Dahlgren och Lisbet Maxén som driver Nösundsgården har nyligen utsetts till Årets Turismföretagare på Orust.

ANNONS

Stig Dahlgren är i egenskap av ordförande för Företagarna Orust den som brukar uppvakta företagare med tårta och utmärkelser. Nu var det han själv som tillsammans med hustrun Lisbeth Maxén fick ta emot utmärkelse, godsaker och diplom. I veckan överraskade Södra Bohuslän Turism och Orust kommun Nösundsgården med utmärkelsen Årets Turismföretag.

LÄS MER:Prisas för sin insats för turismen i STO-kommunerna

– Jag blev så överraskad. Ann Haraldsson från Södra Bohuslän Turism hade bara meddelat att hon tänkte komma ut och hälsa på, det är trevligt och inte så ovanligt. Men att hon skulle komma med sådana glada nyheter hade jag aldrig anat.

Stig Dahlgren driver Nösundsgården tillsammans med sin bättre hälft Lisbeth Maxén. De flyttade in i fastigheten 1993 då de båda tog med sig sitt företag Damaxa från Göteborg till Nösund. Huset blev sedan till salu, så fem år efter Damaxa flyttat in så köpte paret gården. Stommen i huset är det gamla varumagasinet från 1873, som hörde till Gerles affär, men nu totalt ombyggt. Det var senare även ett annex till värdshuset som ligger längre ned i samhället.

ANNONS

– Här har hänt spännande grejor under åren. För snart 60 år sedan blev källaren en tjuvgömma. Det var några rånare som gjorde inbrott i Stockholm och sköt både polis och väktare till döds. Stöldgodset gömde de här i källaren. Det var ett jäkla pådrag i Nösund då, men polisen hittade stöldgodset till slut.

Denne Gerle var Rudolf Leopold Gerle som 1857 kom till Nösund. Han kom att sätta stor prägel på Nösund fram till sin död 1915. Hans affär var en av Bohusläns största. Gerle var den som såg till att telefon, post och bank kom till orten. Magasinbyggnaden Gerle hade, det är grunden till den Nösundsgård som Stig Dahlgren driver i dag.

– När jag flyttade hit mitt företag på 90-talet kände vi direkt att vi inte behövde så mycket yta till kontorslokaler. Vi valde då så småningom att starta vandrarhem i bottenvåningen. Nu har vi varit igång med Nösundsgården i snart 25 år och det rullar på.

2018 blev kopplingen till Gerle och Nösundsgården än starkare. Stig och Lisbeth valde då att köpa intilliggande Gerlegården.

– Huset har stått orört sen 50-talet även om den sista ättlingen bodde här några veckor under somrarna tills för tre år sedan. Hus och trädgård kom att falla i en Törnrosasömn men när vi tog över 2018 började vi väcka det till liv igen.

Nu är huvudbyggnaden renoverad med fyra sällskapsrum i fil samt veranda på nedervåningen. Uppe har Lisbeth och Stig inrett fem rum som finns till uthyrning sommartid. Totalt finns det i dag åtta hotellrum och 13 vandrarhemsrum i Nösundsgården. Trädgården har det lagts lite extra kärlek på. Här planeras musikkvällar i sommar och ett par bröllop kommer hållas under året.

– Trädgården var en liten täppa men Gerles fru omvandlande den till en park. Den har vi nu återskapat med grusgångar och broar över den fredade laxbäcken.

Pandemiåret har märkts av för hotellägaren. Tre månader under våren förra året var helt dött. Sedan började det röra på sig lite och i dag trillar bokningarna in.

– Vi har nästan bättre snurr nu är innan Corona. Det märks att många vill semestra på hemmaplan. Vi har under pandemin fått tänka om och tänka nytt och det har gått bra. Bröllopen som var inbokade är dock de flesta framskjutna till nästa år, vi ska arrangera något bröllop i sommar men inte så många som vi normalt har.

Stig är stolt över att lyckas driva sitt hotell, trots motgångar i form av pandemin. ” Här har vi ett företag som när det blåser i omvärlden väljer att utvecklas istället för att avveckla – det är lika modigt som fantastiskt” står det i motiveringen till priset och det är något som verkligen sammanfattar Stig och Lisbeths arbete.

– Vi blir inte så rika på det här men vi klarar oss. Nu hoppas vi på en fin sommar så vi kan ha musikframträdande i vår fina park. Det ser jag verkligen fram emot.

ANNONS