Nu blir drömmen om Skärgårdsverket verklighet

Ett åtta år långt arbete håller på ett få ett slut. Nu är allt klart för att Skärgårdsverket, en plats för mat, fest och fiskberedning, ska kunna byggas i Tuvesvik.
– Det har varit gånger jag känt för att ge upp, men nu satsar vi, säger Niklas Krafft.

ANNONS
|

Fönstren på det lilla fårhuset vibrerar i vinden. Här, intill fårhuset, ska Niklas och Maria Krafft bygga Skärgårdsverket, ett hus med många möjligheter.

– Tanken är att det ska bli en landningshamn för fiskare. De ska kunna lossa sin fångst vid vår kaj och vi ska kunna ta hand om fångsten och sedan förädla den. Allt ska sedan gå ut till våra butiker och nå våra kunder, säger Niklas Krafft.

LÄS MER:Fårhus i Tuvesvik blir förråd för ny fiskfabrik

Niklas är utbildad kock men även yrkesfiskare med egen fiskebåt. Han värnar om de lokala fiskarna och företagarna.

Vill gynna de lokala fiskarna

– Det är helt fel att fiskare från Orust ska landa sin fisk i Lysekil, den transporteras sedan till fiskeauktionen i Göteborg där den säljs, en del går till fiskaffärer och restauranger på Orust. Jag vill gynna de lokala företagarna.

ANNONS

LÄS MER:Sommarens färjeturer drabbar Gullholmen och Käringön hårt

Maria och Niklas Krafft har fem fiskbutiker runt om i närregionen. De har tiotalet anställda, under sommaren finns det arbete till ett 40-tal personer.

Skärgårdsverket är deras gemensamma dröm. De presenterade planerna för kommunen för första gången 2013, sedan har byråkratins kvarnar malt långsamt och under vägens gång har de stött på mer än ett hinder.

– Det finns tillfällen då jag känt att jag varit på väg att ge upp, men nu satsar vi stort i stället, skrattar Niklas.

https://www.sttidningen.se/nyheter/orust/de-söker-efter-gamla-recept-till-ny-kokbok-1.50887930

Köket i Skärgårdsverket ska vara rejält tilltaget. Det ska både kunna producera och fungera som servicekök men även användas för matlagningskurser.

– Vi hoppas kunna ha verksamhet här året om. Höstar och vintrar planerar vi att ha matlagningskurser. Det har vi redan i dag, men vi vill utöka den verksamheten. Det kan vara kurs i hur man filéar fisk, en chokladprovningskväll eller en pralinkurs, vi kan även ordna matlagningskvällar för kompisgäng, säger Mia Krafft.

Grumsedammen ska bli snygg

De båda visar på den grusade planen, mellan grumsedammen och fårhuset, var Skärgårdsverket kommer att byggas. Huset byggs i betong med trädetaljer, i en stil som passar in i den Bohuslänska traditionen. Platsen knyter samman det namn paret valt på verksamheten, Skärgårdsverket.

– Den som kan Bohusläns historia vet vad ett skärgårdsverk var. Det är ett samlingsnamn för småindustrin inom sillperioden. Hela Bohusläns historia bygger på dessa skärgårdsverk, all bebyggelse utmed kusten härstammade från tre näringsgrenar med havet som gemensam nämnare: fiske, fraktfart och båtbyggeri, säger Niklas.

Då blir det stor invigningsfest här i Tuvesvik.

Grumsedammen som ligger på området hörde till skärgårdsverket Kroksholm. Kvar finns ruinerna och en damm som tyvärr använts som tipp under många år.

– Vi ska göra grumsedammen snygg igen, belysa den och lyfta fram den så besökare förstår vilken betydelse dessa dammar hade under sillperioden.

Stort bageri planeras

Skärgårdsverket som paret Krafft planerar att bygga kommer bli mycket mer än en fiskindustri, det blir ett modernt skärgårdsverk där hamnen och fiskförädlingen är en del. Planen är att det i huset även ska bli restaurang, bageri med brödbutik och möjligheter att ha fester och bröllop. Bageriet ska bli 140 kvadratmeter och att tanken är att förse närområdets butiker med högkvalitativt bröd. Utanför huset ska det byggas en kaj där lokala fiskebåtar kan lägga till. Kajen blir 100 meter lång och till den kommer det en större flytbrygga.

Kajen och parkeringen kommer att byggas först. Planen är att Skärgårdsverket ska stå klart i februari 2023.

– Då blir det stor invigningsfest här i Tuvesvik.

ANNONS