Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kultur- och bibliotekschef Rickard Wennerberg presenterar ett kulturprogram med teater, musik och utställningar.  Bild: Erika Olofsson
Kultur- och bibliotekschef Rickard Wennerberg presenterar ett kulturprogram med teater, musik och utställningar. Bild: Erika Olofsson

Nu fylls åter Kajutan med kultur

Det blir en välmatad kulturhöst på Orust. Om inte smittläget i landet ändras och andra restriktioner kommer, så väntas teater, musik och en rad olika föreläsningar.

Kulturhuset Kajutan och biblioteken på Orust ger ett begränsat programutbud under hösten. I september hålls ett par föreläsningar, en bokrelease, en konsert. Fram till den 29 september är det begränsat antal platser för samtliga arrangemang. Restriktionslättnader planeras till efter den 29 september. Om de träder i kraft, tas deltagartaket för offentliga tillställningar bort.

– Vi öppnar upp försiktigt och väljer att presentera höstens kulturprogram månad för månad, i stället för att gå ut med ett stort program i början av hösten. Detta för att vi vill se hur utvecklingen och restriktionerna blir i landet, säger Rickard Wennerberg, kultur- och bibliotekschef i Orust kommun.

LÄS MER: Unga musiker tilldelades stipendium

Ett försiktigt öppnande men det finns ändå konkreta planer på en rik kulturhöst. Det blir en rad föredrag, bland annat av Ole Borch, läkare i Uddevalla som berättar på ett gripande sätt om hur det var att följa sin fru genom hela hennes demenssjukdom samt om hur det var att vara anhörigvårdare.

Det blir även en föreläsning med biologen och museipedagogen Jan Uddén. Den föreläsningen har på grund av pandemin skjutits fram två gånger, så nu blir det tredje gången gillt.

– Den föreläsningen är den 27 september, två dagar innan restriktionerna ändras, så här är begränsat antal deltagare.

Författarbesök blir det då prästen Egil Midtbö kommer för att berätta om vad som hände under andra världskriget i Norge. De lokala förmågorna Soliga Tanterna kommer för en konsert, den 11 oktober intar de kulturhuset.

LÄS MER: Ingen utbyggnad planerad av kulturhuset Kajutan

– Vi har planerat teaterföreställningar, det blir musikprogram med Ebba Knutsson och det blir en familjelördag i mitten av oktober. Tanken är även att det blir författarbesök av Anna-Karin Palm och att det blir en kombinerad konsert och föreläsning om romernas historia i slutet av oktober.

Kulturchef Richard Wennerberg Bild: Erika Olofsson
Kulturchef Richard Wennerberg Bild: Erika Olofsson

Kulturhöstens program kommer att presenteras bit för bit under hösten. Inom kort öppnas även biblioteken upp igen för att få öppettider som innan pandemin. Datorerna finns öppna för lån och även tidningshörnan är tillbaka.

Kulturchefen ser fram emot en höst med långt fler aktiviteter än som varit under pandemin. Han höjer dock en varnande finger.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer för Covid-19. Program kan komma att ställas in med kort varsel.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.