Nu går det att låna böcker även efter stängning

Varför inte spendera en fredagskväll på biblioteket? Det är inom kort möjligt då biblioteket i Varekil är först ut med meröppet. Innan årsskiftet kommer samtliga biblioteksfilialer att kunna nås även efter stängningsdags.

ANNONS
|

Biblioteket ska vara till för alla, även de som arbetar under de timmar biblioteket normalt är öppet. Nu satsar Orust kommun på meröppet, som ökar möjligheten att låna böcker.

– Meröppet betyder att du kan komma in i lokalen för att låna, hämta och återlämna böcker och annan biblioteksmedia när inte personal är här, säger Rickard Wennerberg, kultur- och bibliotekschef på Orust kommun.

Först ut är Varekils bibliotek. Annika Rusch har arbetat i biblioteket sedan 2016, och hon ser fram emot möjligheten att erbjuda en utökad service.

– Besökarna blir inte styrda av våra öppettider. Med meröppet går det att låna nya böcker fram till klockan 22 på kvällen, det kommer även vara meröppet på lördagar. I dag har vi stängt på helgerna.

ANNONS

Öppet på lördagar

Förutom att låna och lämna tillbaka böcker, kommer bibliotekets besökare även kunna hämta reservationer, använda dator och kommunens trådlösa nätverk.

– Behöver du min hjälp med något, så får du komma till de bemannade öppettiderna, annars kan de flesta biblioteksärenden lösas utanför de tider jag har öppet, säger Annika Rusch.

Biblioteket i Varekil har i dag öppet ett par timmar dagtid på tisdagar och torsdagar, på onsdagar är det kvällsöppet till 19. Från den 1 november kommer det gå att nå biblioteket fram till klockan 22 alla vardagskvällar. Alla besök kommer registreras så bibliotekspersonalen har koll på vem som har varit i lokalen.

– Det krävs att du registrerar dig som meröppetanvändare och att du kvitterar ut en tagg som gör att du kan logga in, säger Rickard Wennerberg.

Gäller bara filialerna

Varekil är kommunens minsta bibliotek men har ändå ett stort kundutbud. Varje månad får Annika cirka tusen besökare. Med meröppet förväntas antalet besök bli fler.

– Jag hoppas att biblioteket kan bli ett utflyktsmål till exempel för barnfamiljen som vill hitta på något en regnig lördagsförmiddag.

Inom kort kommer biblioteken även i Ellös och Svanesund att få meröppet. Det är dock inte aktuellt att införa meröppet vid huvudbiblioteket i Henån enligt kulturchefen.

– Biblioteket ligger i kulturhuset och det är svårt att avgränsa så att besökarna endast kommer in till biblioteket och inte till resten av husets lokaler, säger Rickard Wennerberg.

ANNONS