Nu går det att vandra genom Mollösunds historia

En helt ny vandringsled har skapats i Mollösund. Från Gumman på Klockareberget går leden till Molly på Tången, en led som är lite fysiskt utmanande men som ger vandraren strålande utsikt över havet.

ANNONS

I många år har det funnits en önskan om en bra vandringsled från Mollösunds centrala samhälle till vindkraftverket Molly. Under våren 2021 har ett arbete pågått i Föreningen Mollösunds regi och sedan några veckor tillbaka är leden klar. Många har redan testat leden och uttryckt sin glädje över att den nu finns på plats.

Föreningen Mollösund står bakom den helt nya vandringsleden som går i utkanten av samhället. Startpunkt för leden är den välkända Gumman på Klockeberget och vindkraftverket Molly på Tången är slutmålet. Leden är utmärkt med blå markeringar som finns på stenhällar och i buskar och träd.

Ann-Marie Olhede har varit projektledare för leden.

ANNONS

Klurigt med markägare

– Vi har varit en arbetsgrupp som inventerat andra leder, bland annat Dyröleden, innan vi påbörjade arbetet med vår led.

Markägarfrågan visade sig vara klurig att reda ut, men här fick föreningen fin hjälp av kommunen.

– Vi gör ingen åverkan på naturen och markägarna har nu givit klartecken att vi kan märka ut leden.

Leden går över flera vackra höjder men strålande utsikt över havet. Rullstenrösen och djupa bergsskrevor är ibland en utmaning. Vid den mest kuperade delen finns ett rep uppsatt där barn kan leka att de svinga sig ned medan andra får behagligt stöd uppför eller nedför klipphällen.

– Det finns ett par passager som ger lite utmaning, säger Ann-Marie.

Grumsedammen

En skogbeklädd dal och en övergång i vassen finns också i den närmare 1,5 kilometer långa leden.

– Den går över ett sankt område där det en gång fanns en grumsedamm. I Mollösund fanns förr trankokerier och resterna från kokeriet samlades i en damm.

Leden går inte längs med strandremsan utan över bergen där vandraren har en vidunderlig utsikt över Mollösund och vattnet. Ann-Marie hoppas att leden kan bli en utgångspunkt för vandrare som vill ta avstickare till andra delar på västra Orust, men att leden samtidigt kan vara en start på något längre.

Ann-Marie Olhede har varit projektledare för den nya vandringsleden i Mollösund.
Bild: Privat

Planen som Föreningen Mollösund har är att utveckla leden ytterligare. I nästa steg planeras det att lägga ut vandringsleden med QR-kod som en länk på Föreningen Mollösunds hemsida. Med QR-koden kommer man att kunna ladda ner beskrivningar av leden med historiska intressepunkter och foton. QR-koden kommer också att kunna hämtas på sociala medier samt på anslagstavlor i samhället.

– Flera har redan gått leden och vi har fått otroligt fin respons för det arbete vi lagt ned, det är givetvis roligt.

ANNONS