”Igår så hoppade jag på en buss i Stenungsund och hamnade i Åmål. Som ni ser sitter jag säkert med bälte och bilkudde”, står det i ett av mejlen från Knatten. Han han också åkt till Göteborg med busschauffören Karin.
”Igår så hoppade jag på en buss i Stenungsund och hamnade i Åmål. Som ni ser sitter jag säkert med bälte och bilkudde”, står det i ett av mejlen från Knatten. Han han också åkt till Göteborg med busschauffören Karin. Bild: Privat

Nu har Knatten lämnat Ellös och börjat sitt äventyr

Barnen på Ellös fritids satte mjukisdjuret Knatten på bussen och vinkade adjö. Nu hoppas de på att få följa hans äventyr genom Sverige, och kanske ännu längre bort.
– Drömmen är att han ska få åka utomlands, men man vet ju inte om det går i dessa tider, säger Eva Lendel, pedagog på Ellös fritids.

ANNONS
|

I torsdags vinkade barnen på Ellös fritids av Knatten. Den lilla gosedjursankan gav sig då iväg med bussen mot Varekil, med förhoppningar om att få se världen. Tanken är att Knattens medresenärer ska hjälpa honom att höra av sig till barnen i Ellös och berätta var han är, vem han träffar och om de äventyr han upplever på sin resa.

Redan under lördagen hade mejl med bilder trillat in. Knatten hade då hunnit till Göteborg och vänt, och efter att ha övernattat i Åmål sattes han på en buss till Skövde.

– Det är jättekul att så många har engagerat sig. Vi är väldigt förvånade och väldigt imponerade över att alla har tagit honom till sig, säger Eva Lendel, pedagog på Ellös fritids.

ANNONS

Ska följa resan på kartan

Syftet är att barnen ska kunna följa Knattens resa och på så sätt lära sig om geografi. Till en början i Västra Götaland och Sverige, men förhoppningsvis också resten av världen.

– Drömmen är väl att han ska få åka utomlands, men man vet ju inte om det går i dessa tider. Det vore väldigt roligt att få följa honom ett tag och se att han kommer vidare till nya platser som barnen kan följa på kartan. Det blir mycket roligare att följa hans resa än att bara titta på en karta för att man måste.

Förutom geografiska kunskaper menar Eva Lendel att resan också leder till ökad empati och förståelse för allt möjligt.

– Igår fick vi mejl från en av busschaufförerna om hur det är att jobba på en buss. Han har också fått åka med på en buss som heter Ronden, som kör människor som behöver komma till sjukhuset.

Hoppas på många mejl och bilder

Knatten har en lapp på magen, där det står vem han är och vad han gör. Där finns även mejladress och adress till Ellös fritids för att alla som träffar Knatten ska kunna skicka bilder och uppdateringar på vad han har för sig på sin resa.

När, och om, Knatten kommer hem igen går inte att säga. Eva Lendel har deltagit i ett liknande projekt tidigare, där den lilla resenären aldrig kom tillbaka. Men det är både hon och barnen inställda på, menar hon.

– Man får nog räkna med det.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@lokaltidningensto.se

ANNONS