Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det ska beredas möjlighet för Orustborna att arrendera en bit mark för småskalig odling, det vill Anders Arnell (M), ordförande i utskottet för samhällsutveckling.  Bild: Erika Olofsson
Det ska beredas möjlighet för Orustborna att arrendera en bit mark för småskalig odling, det vill Anders Arnell (M), ordförande i utskottet för samhällsutveckling. Bild: Erika Olofsson

Nu ska Orustborna ges möjlighet att odla på lott

Odlingslotten kan ge en känsla av att komma närmare naturen, och visst smakar en skiva av en egenodlad gurka bättre än en skiva från en köpt gurka. Nu ska Orustborna ges chans att odla mer, och platser för odlingslotter tas fram.

Det bor kanske en Mandelmann i var och en av oss? Intresset för att odla småskaligt har vuxit det senaste. Att äta en nyskördad tomat eller slanta upp en gurka från växthuset är det många som redan gör, men det är inte alla som har möjligheten att skapa en odling hemmavid.

Detta vill Orust kommun ändra på. En utredning om möjligheterna att skapa odlingslotter har just startat.

– Platser att odla på är något som efterfrågats. Min förhoppning är att vi ska kunna ta fram områden i närheten av våra samhällen där vi kan upplåta mark för odlingslotter, säger Anders Arnell (M), ordförande i utskottet för samhällsutveckling.

LÄS MER: Satsning på nya bostäder i Hälleviksstrand

Odlingslotter att hyra finns inte i dag på Orust utan den som vill odla får göra det på den egna fastigheten. I Uddevalla kommun finns det odlingslotter att hyra. Kostnaden för en odlingslott är 500 kronor per år. Det är en summa som skulle kunna vara rimlig även på Orust tror Arnell.

Nu på hösten är det tid att skörda i trädgården och även ta hand om bönor och andra frön som ska ner i jorden under våren. Bild: Erika Olofsson
Nu på hösten är det tid att skörda i trädgården och även ta hand om bönor och andra frön som ska ner i jorden under våren. Bild: Erika Olofsson

– Vi har i dag markområden där vi planerar att utveckla boende. Här kan vi avsätta mark för odlingslotter men vi måste först bedöma hur stort intresse och behov av odlingslotter det finns.

Platser Arnell nämner som kan komma att bli aktuella för bostadsbyggnation med närhet till odlingslotter är Dalby, men även Bön. Båda är områden utanför Henån.

LÄS MER: Nytt centrum planeras i Varekil

– Det är lättare att skapa odlingsområden när ett område utvecklas, än att göra det i befintliga bostadsområden. Tanken är att alla ska ges möjlighet att arrendera en bit mark för egen odling.

Visioner om ett traditionellt kolonilottsområde med små stugor och prunkande grönska finns, men där är inte utredningen i dag. Anders Arnell stänger dock inte dörren för att det på sikt skapas någon form av kolonilottsområde i kommunen.

– Det hade varit trevligt om det på området gavs möjlighet att bygga ett litet förråd till skottkärra och spade. Om intresset visar sig vara stort för odlingsområdena så kan jag mycket väl tänka mig att detta går att utveckla successivt.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.