Hogens industriområde har stötts och blötts i 30 år. Nu vill Anders Arnell (M) väcka nytt liv i planen som är tänkt att skapa industritomter i Henån.
Hogens industriområde har stötts och blötts i 30 år. Nu vill Anders Arnell (M) väcka nytt liv i planen som är tänkt att skapa industritomter i Henån. Bild: Orust Kommun

Ny satsning ska göras på Hogens industriområde

Nu sätts åter fokus på att utveckla Hogen utanför Henån som industriområde. Arbetet med att upprätta en detaljplan för området startade 1991 och projektet har sedan dess kantats av massiva protester.

ANNONS
|

Det är en riktigt gammal surdeg som nu lyfts fram igen. Hogens industriområde är en fråga som stötts och blötts under 30 års tid. Nu vill den politiska majoriteten återigen lyfta upp frågan med förhoppningen att området som ligger strax utanför Henån ska kunna bebyggas.

– Det är ett gammalt ärende som jag tycker det är dags att göra något åt. Vi är i stort behov av industritomter i Henånområdet och Hogen är avsatt för småindustri men inte bebyggd, säger Anders Arnell (M) ordförande i utskottet för samhällsutveckling.

Hogen är en fråga som mött massiv kritik från kringboende. Redan i slutet av 1980- talet började kommunen, att leta efter ett lämpligt område för fortsatt industriutveckling inom den norra kommundelen. Det befintliga industriområdet vid Lunden började redan då bli fullt.

ANNONS

– Det finns i dag inte en industritomt ledig att erbjuda i Henån. Lunden är fullt utbyggt och det området intill Lunden, mot Bön, som vi tittat på, är inte bäst lämpad för industrimark. Det kan vi istället utveckla, kanske som ett bostadsområde.

Området i Hogen är till stora delar ett bergsområde, som förutsätter relativt stora ingrepp i form av plansprängning för att kunna utnyttjas som industriområde. Kommunen köpte fastigheten redan 1989.

LÄS MER:Lista: Här är ridskolorna i STO

Orust Ridklubb flyttade till en del av Hogen 1994. Redan då det stod klart att planerna var att spränga berget och skapa industritomter växte protesterna, inte från ridklubben men väl från grannar till området. Någon sade sig ha hittat guld i markerna, det hittades även ett unikt björnbär på området vilket stoppade utbyggnationerna. Närboende har under åren påvisat att det skulle bli stora störningar i form av buller både under sprängning av området men även för transporter till och från området skulle medföra ljudstörningar.

Anders Arnell är fullt medveten om vilka dispyter det varit kring utvecklingen av Hogen.

– Det är fattat beslut både av regering och högsta domstol men det kvarstår att Orust kommun har fått rätt att bygga i området och det är lite förvånande att det ännu inte gjorts.

1990 skrevs ett avtal mellan kommun och NCC om områdets utbyggnad. NCC förband sig samtidigt att leverera färdig industrimark i en takt som skulle anpassas till efterfrågan på industrimark och till ett pris enligt särskild taxa. Totalt skulle cirka18 hektar industrimark levereras inom en tidsperiod om 15 år. 2018 valde NCC att hoppa av, de var inte längre intresserade av att fullfölja avtalet som tecknades 1990.

Detaljplaneprocessen har sedan pågått sedan 1991. Två gånger har planen upphävts av regeringen, första gången 1995 och senast 2005. Anders Arnell ser trots motgångarna under årens lopp, positivt på en utveckling av området.

– Det finns inget som hindrar från att bygga.

Han vill nu göra ett försök att bjuda ut Hogen på den öppna marknaden. Förhoppningen är att någon lokal exploatör blir intresserad av att påbörja markarbetet och därmed skapa industritomter.

– Nu är det dags att sätta fart på Hogen igen. Jag skulle tro att vi redan i höst kan gå ut med ett erbjudande som kan leda till att en lokal företagare vågar satsa på att utveckla Hogen till det området från var tänkt till.

ANNONS