Ny sjuksköterskemottagning öppnar i Svanesund

En sjuksköterskemottagning med laboratorium för provtagning ska öppna i Svanesund till våren.
– Det viktigaste är att kunna erbjuda provtagning då det underlättar för våra sjukaste patienter, säger Johan Ellegård, verksamhetschef vid Capio på Orust.

ANNONS
|

Under 2016 stängde Capio den befintliga vårdcentralen i Svanesund och till följd av detta stängde Kronan kort därefter sitt apotek på samma ort. Båda verksamheterna fanns i Eklunden i centrala Svanesund. De boende i samhället har sedan dess kämpat att få dit läkare och apotek igen, men inte lyckats.

Nu verkar bönerna ha blivit hörda, Capio planerar att öppna en sjuksköterskemottagning i Svanesund.

Lokal i Eklunden

– Vi kommer öppna upp i Eklunden, det är sjuksköterskemottagning vilket är steget under filial som vi har i Ellös. Det viktigaste för oss är att kunna erbjuda provtagning då det underlättar för våra sjukaste patienter, säger verksamhetschef Johan Ellegård.

ANNONS

Norra Sjukvårdsnämnden har beslutat att mottagningen får öppna. Förutom mottagning ska det finnas ett laboratorium för provtagning. Sjuksköterskemottagningen planeras i ett första steg att hålla öppet två dagar i veckan och ska fungera som ett komplement till Capios vårdcentral i Henån.

– Vi kommer att bemanna med undersköterska och sjuksköterska, men även distriktssköterska vid behov. Vi har lite trångt i Henån så det är bra att kunna sprida ut sig lite.

Johan Ellegård menar att den nya mottagningen kommer innebära ökad tillgänglighet för de boende i Svanesund.

Nära sjukaste patienter

– Närhet till provtagning är viktig eftersom det ofta används mest av våra sjukaste patienter med kroniska diagnoser, säger Johan Ellegård, verksamhetschef på Capio vårdcentral Orust.

Lokalerna i Eklunden ska renoveras om innan sjuksköterskemottagningen kan öppna. Satsningar har gjorts på filialen i Ellös som under en tid varit stängd under sommaren för en omfattande renovering.

Johan Ellegård vågar inte svara på när mottagningen i Svanesund kan stå klar och ta emot patienter.

– Exakt datum för öppnande är inte klart men siktet är inställt på första kvartalet 2023.

LÄS MER:Orusts enda vårdcentral växer så det knakar

LÄS MER:Specialkompetens inom KOL sprids nationellt

LÄS MER:Capio stänger drop-in mottagningen

ANNONS