Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland, bekräftar att hon sett bilder på nyinskickade vargspår på norra Orust. Hon uppger samtidigt att det är för tidigt att svara på om det rör sig om en annan varg än den som sköts i förra veckan efter tidigare vargattacker på Orust och Tjörn i somras.
Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland, bekräftar att hon sett bilder på nyinskickade vargspår på norra Orust. Hon uppger samtidigt att det är för tidigt att svara på om det rör sig om en annan varg än den som sköts i förra veckan efter tidigare vargattacker på Orust och Tjörn i somras. Bild: Arkivbilder

Nya rapporter om vargspår på norra Orust

Länsstyrelsen ska under helgen ha fått in nya tips om vargspår på norra Orust. Detta efter att den varg som tros ha gått till angrepp mot ett 50-tal får på Orust och Tjörn under sommaren skjutits av jägare tidigare i förra veckan.

ANNONS
|

Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland, bekräftar att man ska ha fått in nya rapporter om vargspår på norra Orust.

– Jag har sett bilder av vargspåren, ja. Men det är för tidigt för oss att säga om det rör sig om spår av samma varg som nu skjutits eller om det handlar om en annan individ. Det är också svårt för oss att utifrån en avskild spårstämpel vid denna tidpunkt på året avgöra om det rör sig om en och samma eller flera vargar, säger hon.

LÄS MER:Varg skjuten på Orust – skyddsjakt avblåst

Nelly Grönberg säger vidare att hon vet att det förekommer spekulationer om att det skulle finnas flera vargar i rörelse på Orust.

ANNONS

– Jag vet att de finns det som med bestämdhet säger att det skulle finnas minst två, eller kanske upp till fyra vargar i området. Men man måste samtidigt hålla denna spekulation inom rimliga nivåer. Det är ju inte heller så att vi i sig kan förbjuda en eventuell varg att passera. Det vi däremot måste förbjuda är det beteende som den varg som nu skjutits ska ha uppvisat genom att gå till angrepp i olika fårhägnader, säger Nelly Grönberg.

LÄS MER:Länsstyrelsen: ”Allt tyder på att det verkar vara samma varg”

Nelly Grönberg uppger vidare att man från länsstyrelsens sida i nuläget inte kommer att åka ut för att undersöka de påstådda nya vargspåren.

– Men i händelse av att man ser något vill vi förstås gärna ha in fotodokumentation av både spår och eventuell upptäckt avföring. Tills vidare får vi avvakta, så länge vi inte har mer än en spekulation att gå på.

ANNONS