Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reglerna för kommunalrådet och oppositionsrådet ska bli likställda, menar Catharina Bråkenhielm (S) Bild: Riksbanken, Erika Olofsson
Reglerna för kommunalrådet och oppositionsrådet ska bli likställda, menar Catharina Bråkenhielm (S) Bild: Riksbanken, Erika Olofsson

Nya regler stoppar politiker från andra jobb

Från och med nästa mandatperiod blir det svårt för oppositionsrådet att ha en annan sysselsättning än det politiska uppdraget på 80 procent. Detta sedan nya regler för arvode klubbats igenom.

I dag har Orust kommun ett kommunalråd på heltid, arvoderad på 100 procent, samt ett oppositionsråd som har en 80 procents. Kommunalrådet är den enda heltidspolitikern i kommunen. Oppositionsrådet kan däremot ha en annan syssla vid sidan av, en anställning eller som egenföretagare.

Från och med nästan mandatperiod blir det ändring för uppdraget för oppositionsrådet. Rådet får inte längre ha ett annat avlönat uppdrag, driva eget företag eller ha en bisyssla på mer än 20 procent av en tjänst.

– Vi vill jämställa regelverket för oppositionsrådet med kommunalrådet. Det ska inte gå att ha 80 procent uppdrag som politiker och samtidigt arbeta heltid med sitt eget företag eller som anställd, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

Frågan debatterades flitigt vid kommunfullmäktiges senaste möte. Oppositionens Kia Nordqvist (MP) framhöll att majoriteten inte ska bestämma vem som ska utses som oppositionsråd.

– Det ska stå oppositionen fritt att välja den som är bäst lämpad som oppositionsråd.

Kommunalrådet menar dock att det inte handlar om att välja person, utan att se över regelverket.

– Vi vet inte vilka partier som kommer att ingå i majoritet vid nästa val, eller vilka som är i opposition, det är därför beslut om arvodesändringar tas nu, ett år innan nästa majoritet tar vid och det då finns namn att besluta om. Poängen med beslutet är att få lika regelverk för kommunens två högsta politiker.

Kommunalrådet påpekar att det för en kommun i Orusts storlek inte är så vanligt med ett oppositionsråd med så hög tjänstgöringsgrad.

– En del kommuner har inget oppositionsråd alls, andra har ett oppositionsråd på halvtid.

Kommunfullmäktiges beslut om arvoden innebär att en viss justering har gjorts gällande den ersättning som ledamöter i kommunfullmäktige får för ett möte. Det höjs från en procent till 1,5 procent av kommunalrådets ersättning, detta oberoende av hur långt mötet är.

Ordföranden i kommunfullmäktige får ett höjt arvode från 15 procent till 20 procent av kommunalrådets. Kommunalrådet ersättning är 85 procent av en riksdagsledamots arvode. En gruppledare i kommunfullmäktige får vid nästa mandatperiod ett något höjt arvode, fyra procent av kommunalrådets ersättning.

Ersättningen utgår däremot inte till kommunalrådet eller oppositionsrådet om någon av dem har posten som gruppledare.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.