Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amanda Ferdinandsson i det just nu solgula fältet mellan Torps kyrka och Slussen. Bild: Privat
Amanda Ferdinandsson i det just nu solgula fältet mellan Torps kyrka och Slussen. Bild: Privat

Nya solrosor att plocka för att stötta cancerforskningen

För andra året i rad finns just nu möjlighet att plocka solrosor på Orust och samtidigt stötta cancerforskningen. På initiativ av familjen Ferdinandsson i Ström lyser fältet mellan Torps kyrka och Slussen åter gult och alla som vill är välkomna att för en valfri slant plocka en bukett, i förmån till Barncancerfonden.

Initiativet till solrosodlingen togs förra året av bröderna Håkan och Leif Ferdinandsson som arrenderar marken. Detta för att de ville göra något för alla humlor och bin som finns i området. När blommorna sedan sköt i höjden tyckte de att det var synd att de bara stod där och då kläcktes idén om självplock.

Håkan Ferdinandsson hade läst om liknande initiativ på andra håll i landet och påhejad av sin dotter Amanda bestämde han sig för att starta en insamling för Barncancerfonden.

– Jag tyckte att det var en jättebra idé och så blev det ju himla populärt också, säger Amanda Ferdinandsson, som tillsammans med Håkan och Leif sedan kunde räkna in hela 48 000 kronor när insamlingen i välgörande syfte var avslutad.

Nya blommor på gång

Nu lyser fältet mellan Torps kyrka och Slussen åter gult och alla som önskar att plocka en bukett solrosor och samtidigt stötta cancerforskningen är välkomna att besöka odlingen.

Just nu är insamlingen uppe i närmare 52 000 kronor, men Amanda Ferdinandsson hoppas på mer. Bild: Privat
Just nu är insamlingen uppe i närmare 52 000 kronor, men Amanda Ferdinandsson hoppas på mer. Bild: Privat

– Tyvärr har för tidig sådd och ett taskigt regnväder i våras gjort att det inte blivit lika många och stora blommor i år, men de solrosor som finns är alla hjärtligt välkomna att plocka, meddelar Amanda Ferdinandsson.

– Precis just nu är det tyvärr ganska få utslagna blommor kvar efter att många var här och plockade i helgen, men det är många knoppar och nya blommor på gång, så det kommer flera, försäkrar hon på plats vid fältet.

Instruktioner vid odlingen

Betala för solrosorna gör man genom att följa instruktionerna på de skyltar som Amanda själv gjort och som finns vid odlingen.

– Där det står vart pengarna ska skickas, eller så kan man scanna en QR-kod som finns på skyltarna.

Resultatet av insamlingen ”Solrosor i Ström” går också att följa via Barncancerfondens hemsida där det totala insamlingsbeloppet just nu är uppe i dryga 52 000 kronor. Det innebär att man fått in över 4 000 kronor bara på den senaste veckan, men Amanda hoppas förstås på mer.

– Jag törs inte säga någon summa, men med tanke på att det går till ett behjärtansvärt ändamål hoppas jag förstås att folk ska vilja betala lite mer än vad de kanske skulle gjort normalt.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.