Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Nybildad förening i Slussen sätter upp Strindberg

En styrkemätning mellan två kvinnor, en kamp om samme man. När Slussens Teatersällskap sätter upp August Strindbergs pjäs ”Den starke” får publiken fundera på vem av kvinnorna som är stark.

Utanför viner novembervinden men inne i Magasinet, det gamla båtbyggeriet i hamnen, är det varmt och gott. Här repeterar nybildade föreningen Slussens Teatersällskap. I dagarna är det premiär för pjäsen ”Den starke”.

– Det är en dialog mellan två kvinnor, där den ena av dem inte yttrar ett ord utan endast uttrycker sig med gester medan den andra kvinnan styr samtalet, säger Roger Janefors, drama och teaterpedagog men även regissör till pjäsen.

Scenen utspelar sig på ett damkafé på julafton. Där sitter mademoiselle Y med en öl och en tidning när hennes väninna fru X kommer in. Denna slår sig ner och börjar konversera…

Pjäsen handlar om en styrkemätning mellan två kvinnor, två skådespelare som är vänner. Den ena är gift, den andra ogift, Fru X som är den talande och också den som blivit varse att hennes man haft en relation med ogifta mademoiselle Y.

Tala är silver men är tiga guld?

– Däremot är det öppet för tolkningar om vem som egentligen är den starkare. Den som tiger eller den som talar?

Angelika Roberts spelar Fru X och är den som för föreställningen framåt med sin dialog. Hon är utbildad skådespelare och har medverkat vid en rad TV uppsättningar, filmer men även spelat teater på scen. Utbildningen gick hon i New York med i dag är Slussen hemma för henne.

– Jag har bara bott i Slussen i ett år men så det är första framträdandet jag gör på hemmaplan.

Med mimik och gester

Mademoiselle Y spelas av Anna Kihlander. Även hon bor i Slussen och är utbildad skådespelare och musikalartist. Hennes roll i ”Den starke” är att med mimik och gester möta Fru X påståenden.

– Det är frågan publiken får ställa sig. Är den starke mademoiselle Y som inget säger eller Fru X? Det blir som en maktkamp, en kraftmätning mellan två kvinnor.

Pjäsen spelas i Magasinet och premiär är det den 28 november. Roger Janefors har planerat in tre föreställningar innan jul, en föreställning kommer sedan ges i februari i kulturhuset Kajutan.

Publika samtal

– Den starke är en enaktare och efter föreställningen har jag tänkt att vi ska samtala tillsammans med publiken om pjäsen, det kan bli riktigt intressanta diskussioner tror jag.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.