Kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) tycker att Orust är bästa stället att bo på.
Kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) tycker att Orust är bästa stället att bo på. Bild: Erika Olofsson

Orust bäst i Bohuslän – men mycket sämre än förra året

Av alla kommuner i Bohuslän är Orust den bästa att leva i. Åtminstone enligt en ny undersökning som rankat hela Sverige och listat kommunerna.

ANNONS

I 16 år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner efter var det är bäst att leva och bo. Demokrati och jämställdhet, utbildning och kultur och miljö är några av de tolv kategorier som kommunerna jämförs i varje år.

På årets lista hamnar Orust på en delad plats 74, vilket gör ön till bästa kommun i Bohuslän.

– Om man bor här så känner man ju yes, självklart. Det är därför vi bor här. Orust är ju en ökommun där vi har allt, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Har tappat flera placeringar

Havet, sjöar, skog, åkermark och jordbruk. Dessutom kan man lätt ha båt, hästgård eller bo helt avskilt och ändå enkelt ta sig in till större städer som Göteborg eller Uddevalla, menar kommunalrådet.

ANNONS

– Vi har också en särskilt bra skola, vi ligger i topp och har utsetts till bästa skolkommun flera år i rad. Och vi har en välrenoverad äldreomsorg.

Men även om Catharina Bråkenhielm har lätt att förstå varför Orust blir bäst i Bohuslän kan hon också svara på varför kommunen faktiskt tappat flera placeringar sedan förra året.

Sänker Orust i mätningarna

Då låg Orust på plats 35 på Fokus lista, alltså hela 39 placeringar högre upp.

– Det mest negativa är att vi haft sådant otroligt tryck på vår bygglovsavdelning. Där har det varit dålig fart och man har fått vänta länge, och blivit väldigt missnöjd. Där åker vi ner extremt i alla mätningar, det är verkligen vårat sänke.

Men problemet ska vara löst, säger hon också, i och med att man bytt ut chefen. Och med det hoppas Catharina Bråkenhielm att Orust kan klättra uppåt igen till nästa år.

– Ja, det tror jag faktiskt. Jag vet inte vad annat man kan ha klagat på.

Så placerar sig STO-kommunerna

Förra årets placering inom parentes.

  • Orust 74 (35)
  • Stenungsund 80 (50)
  • Tjörn 94 (59)
ANNONS