Ann-Katrin Otinder, HR chef Orust kommun, är glad och stolt över det fina betyg som Orust kommun fick från Arbetsmiljöverket
Ann-Katrin Otinder, HR chef Orust kommun, är glad och stolt över det fina betyg som Orust kommun fick från Arbetsmiljöverket Bild: Orust kommun

Orust en av två kommuner med full pott i ny granskning

Allt var bra. Det är den sammanfattande beskrivningen av Arbetsmiljöverkets inspektion av Orust kommuns arbete med systematiskt arbetsmiljöarbete.
– Vi är jätteglada och stolta, säger kommunens HR chef Ann-Katrin Otinder.

ANNONS

Att få besök av Arbetsmiljöverket medför ofta lite pirr i magen. För några veckor sedan fick Orust kommun inspektionsbesök där syftet var att se hur kommunen hanterar sitt systematiska arbetsmiljöarbete.

– Arbetsmiljöverkets inspektörer var på besök vid flertalet av våra boenden, bland annat Gullvivan i Henån och Ringserödsvägens boende i Varekil. Detta var i september, nu har vi fått deras beslut och det är fantastiskt bra. Kommunen har inte fått en enda anmärkning utan enbart beröm, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

Förebygger arbetsskador

Systematiskt arbetsmiljöarbete, som var syftet för Arbetsmiljöverkets besök, är ett sätt för kommunerna att kartlägga hur de kan förebygga arbetsskador, ohälsa och olycksfall i arbetet och på så sätt få en bra arbetsmiljö framåt. Alla arbetsgivare, oavsett om de har en eller många hundra anställda, måste enligt lagen bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

ANNONS

– Detta ger oss ett betyg på att vi har en bra arbetsmiljö för våra anställda. Vi har nöjda medarbetare, det visar de medarbetarenkäter som varje år görs. Vi har bra personaltäthet och bra boende. Det tycker jag är viktigt att framhålla, det är sällan det kommer fram.

LÄS MER:Vårdpersonalen ryter ifrån: Vår arbetssituation är ohållbar

LÄS MER:Facket kritiskt till situationen på boendet

HR chef Ann-Katrin Otinder är jätteglad och framför allt stolt över att Arbetsmiljöverket godkänt Orust kommun vid den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Arbetsmiljöverkets tillsyn ska säkra att styrningen av arbetsmiljöarbetet fungerar så att det systematiska arbetsmiljöarbetet utvecklas, positiva effekter uppnås och ohälsa och olyckor förebyggs i verksamheten.

Kompetenta skyddsombud

Enligt Arbetsmiljöverket så är det endast en kommun som tidigare blivit godkänd i regionen och nu blev Orust kommun nummer två.

– Detta bevisar hur duktiga och kompetenta chefer och skyddsombud vi har som hanterar arbetsmiljöfrågor på bästa sätt och har stor kunskap om det systematiska arbetsmiljöarbetet.

LÄS MER:Riskerar stort vite för trasigt larm

ANNONS