Orust kommun vill dela antalet nyanlända med Gullspångs kommun, vilket gör att Orust får 13 nyanlända jämfört med 24 som tilldelningen är. En bra fördelning menar kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).
Orust kommun vill dela antalet nyanlända med Gullspångs kommun, vilket gör att Orust får 13 nyanlända jämfört med 24 som tilldelningen är. En bra fördelning menar kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S). Bild: Erika Olofsson

Orust har för få bostäder – vill ge bort invånare till Gullspång

Det finns få bostäder att erbjuda, det är anledningen till att Orust kommun inte anser sig kunna ta emot som många flyktingar som kvoterats till kommunen. Gullspång har däremot många lediga bostäder och tar gärna emot fler kommuninvånare.

ANNONS

Regeringen ska inför varje kalenderår besluta om antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner under året, så kallade kvotflyktingar. Regeringens beslut innebär att totalt 7 500 nyanlända ska anvisas till olika kommuner runt om i landet. Nordmaling, Laxå och Lekeberg är de kommuner i landet som de senaste åren tagit emot flest antal nyanlända.

Orust kommun anses kunna ta emot 24 nyanlända, men kommunen har nu kommit med förslaget att endast ta emot hälften.

– Problemet är att vi har så få bostäder att erbjuda. Stiftelsen Orustbostäder har lång kö till sina lägenheter och vi har inte några andra stora aktörer på hyresmarknaden, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS

Kan inte gå före i bostadskön

Det är Länsstyrelsen som beslutar om fördelningen av antalet nyanlända, enligt ett så kallat kommuntal. Förslaget är att Stenungsunds kommun ska ta emot 39 nyanlända och Tjörn 25.

– Vi tar gärna emot fler kommuninnevånare men vi har inte möjlighet att erbjuda boende. Det går inte heller att låta nyanlända gå före i bostadskön, vi har många Orustbor som stått länge i kö och väntat på att få en bostad.

Orust kommun har, liksom länets alla kommuner, möjlighet att lämna synpunkter på Länsstyrelsens förslag. Förslaget att ta emot hälften så många nyanlända, 13 personer i stället för 24, görs tillsammans med Gullspångs kommun, som vill ta emot fler än sitt kommuntal.

Gullspångs kommun ligger i norra Västergötland, i gränslandet mellan Tivedsskogen i norr och Västgötaslätten i söder. Med sina 5 400 invånare är det en av landets minsta kommuner. Orust har tre gånger så många innevånare.

Gagnar båda kommunerna

Enligt kommuntalet skulle Gullspång bara ta emot en nyanländ, men de vill ta emot fler och skulle med omfördelningen från Orust få ta emot 11 personer till.

Samma fördelning mellan kommunerna har gjorts en gång tidigare. Enligt kommunalrådet är det en uppgörelse som gagnar både Orust och Gullspång.

– Gullspång är en utflyttningskommun och har många tomma lägenheter att erbjuda. Orust kommun räknas som en välmående kommun och kan därför ta emot fler. Vi hade gärna tagit emot alla som vi fått oss tilldelade om vi hade kunnat ordna bostadsfrågan, säger Catharina Bråkenhielm.

ANNONS