Den framgångsrika jetskiklubben Orust Jetski vill etablera en egen bana för tävling och träning.
Den framgångsrika jetskiklubben Orust Jetski vill etablera en egen bana för tävling och träning. Bild: Lena Garnold

Orust Jetski vill ha egen bana – i Stenungsund

Den framgångsrika jetskiklubben Orust Jetski vill etablera en egen bana för tävling och träning. Dels för sina egna förare men också för att ge möjlighet till träning och provtagning för det nya förarbeviset för jetski. Klubben söker tillstånd för en bana vid petrokemiindustrin i Stenungsund.

ANNONS

Vid förra veckans sammanträde med tekniska myndighetsnämnden i Stenungsund informerade miljöförvaltningen om klubbens ansökan och om att man söker en strandskyddsdispens för banan.

Förslaget till bana – där man redan haft träning tidigare – är ett område norr om Nouryons industriområde i närheten av Strävlidens reningsverk.

– Det finns med hänsyn till buller ingen tätort i närheten eftersom det är ett industriområde, skriver klubben som också konstaterar att det behövs en plats för utbildning inför det nya förarintyget för jetski.

LÄS MER:Efter regeringens besked: De vill utbilda förare i vattenskoter

Och att det också behövs en bana för organiserad träningsverksamhet.

Klubben konstaterar att området där man vill ha banan består av ett industriområde med utlopp av Vattenfalls kylvatten och bergsvatten. Reningsverkets Strävlidens utlopp ligger också i närheten.

ANNONS

Klubben vill placera ut flytbojar med omkrets på 50-70 cm med ett ankringssystem anpassat för rådande bottensediment och minska möjliga miljöpåverkan. Klubben framhåller också att för att minska påverkan av kommer området inte att användas året runt och man kommer att sätta fasta tider på när banan får utnyttjas.

– Att samla körningen i detta område innebär också att man kommer att minska körningen på andra mer utsatta platser, skriver man i sin ansökan.

LÄS MER:Klart med förarbevis för vattenskoter

Nämndens ordförande Morgan Andersson (S) säger att han med all sannolikhet kommer att fatta ett ordförandebeslut i frågan.

– Sedan kommer ansökan med mitt beslut att lämnas vidare för granskning hos länsstyrelsen i Göteborg.

Miljö- och byggförvaltningen i Stenungsund är däremot kritiska till ansökan och vill enligt uppgift att man stoppar planerna. Förvaltningen anser att en bana kan drabba miljön och naturen i området.

ANNONS