Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett havsområde utanför Tjörn pekas ut som en framtida plats för vindkraftverk. Foto: Klaus Vedfelt/Getty images
Ett havsområde utanför Tjörn pekas ut som en framtida plats för vindkraftverk. Foto: Klaus Vedfelt/Getty images

Orust säger nej till vindkraftspark till havs

Vindkraftparken blir för stor, den skär av horisontlinjen menar politiken på Orust om den stora vindkraftspark som planeras ungefär tre mil väster om Orusts kust.

Det har varit ett massivt motstånd till de vindkraftsparker som planeras utanför Orusts och Tjörns kuster. Vindkraftverken kommer att placeras långt ute till havs, men verken kommer troligen att synas både från Orust och från Tjörn.

Bolaget Zephyr Vind AB planerar att ansöka om tillstånd för vindpark Poseidon till havs i södra delen av Skagerrak. Vindparken förväntas generera omkring 5,5 Terawattimmar (TWh) el per år. Detta motsvarar elanvändningen för cirka 1 miljon hushåll. Projektområdet för vindpark Poseidon är uppdelat i två delområden, Nord och Syd. I det norra området planeras vindverken stå på flytande fundament och i det södra området planeras vindverken vara bottenförankrade.

LÄS MER: Vindkraftpark planeras i havet utanför Tjörn

Vindparken planeras att bestå av upp till 94 vindkraftverk med en totalhöjd på 260-340 meter. En jämförelse kan göras med Eiffeltornet i Paris som är 324 meter högt.

Det andra vinkraftsområdet är något som bolaget Hexicon står bakom. De vill bygga vindparken Mareld till havs. Vindkraftparkens yta är ca 499 km2. Vindparken planeras att bestå av max 230 vindkraftverk med en totalhöjd på max 350 meter.

Vindkraftverkens fundament är flytande och förankras till botten.

LÄS MER: Protesterna mot vindkraftparker växer

Orust kommun har valt att behandla de båda ansökningarna som en, då de båda parkerna planeras i samma område.

– Jag är på inget sätt emot vindkraft men vi kan inte ha en sådan enorm park längs med hela vår kustremsa. Hela horisontlinjen kommer att förändras. Det kommer att bli som en vägg av vindkraftverk. Det kan vi inte ställa oss bakom, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) om förslaget till yttrande som kommunen ska skicka till regeringen.

Catharina Bråkenhielm (S) är inte emot vindkraft men vill inte se att det byggs en så stor vindkraftspark utanför Orusts kustremsa. Bild: Erika Olofsson
Catharina Bråkenhielm (S) är inte emot vindkraft men vill inte se att det byggs en så stor vindkraftspark utanför Orusts kustremsa. Bild: Erika Olofsson

För Orust kommuns svar är endast en remiss, det är staten som har avgörande beslut om vindkraftparken får byggas eller inte.

Kommunalrådet är orolig för att de planerade vindkraftverken kommer ha en allt för stor påverkan, inte bara för kulturmiljön och friluftslivet, även för maritima näringar och inte minst landskapsbilden.

– Jag tror på vindkraft, det är ett sätt att få el utan allt för stor påverkan på miljö och klimat. Men i detta fall är de för många och det vill vi inte ha.

Centern och miljöpartiet är dock inte med övriga partier på åsikterna att etableringarna har en allt för stor miljöpåverkan. De föreslår att en mindre vindpark ska testas i det södra projektområdet.

– För att kunna göra en utvärdering baserad på lokala förutsättningar i vårt område, säger Kia Nordqvist (MP).


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.