Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns kommun kommer att samverka med Orust då det gäller tillstånd för alkohol och tobak. Från maj månad kommer alla tillstånd gällande servering av alkohol ges av handläggare på Orust.  Bild: Rebecka Kvint
Tjörns kommun kommer att samverka med Orust då det gäller tillstånd för alkohol och tobak. Från maj månad kommer alla tillstånd gällande servering av alkohol ges av handläggare på Orust. Bild: Rebecka Kvint

Orust ser till att det bli alkoholservering på Tjörn

Vill du sälja och servera alkohol i Tjörns kommun har det fram tills nu varit hos Göteborg stad du ansökt om serveringstillstånd. I fortsättningen kommer ansökan att behandlas av Orust kommun.

Kommunerna runt om i landet ansvarar för att besluta om serveringstillstånd och genomföra tillsyn för att kontrollera att restauranger följer alkohollagen. Kommunen har också ansvar för beslut om tillstånd för försäljning av tobak och liknande produkter och tillsyn av försäljningsställen, samt rökfria miljöer.

Sedan ett par år tillbaka har Tjörn haft en kommunal avtalssamverkan med Göteborg, men Göteborgs stad har nu sagt upp avtalet. Tjörn har sökt en ny samarbetspartner och vände sig till Orust med en förfrågan.

Köpte tjänster

Orust kommun har sedan 2015 skött handläggning av serveringstillstånd och tobakstillstånd enligt alkohollagen och lag om tobak och liknande produkter, i egen regi.

– Det är inget konstigt att en kommun samverkar med en annan i frågor som den här. Orust hade under några år samma system där vi köpte tjänster för handläggning av alkoholtillstånd av en annan kommun. Vi var dock inte nöjda och sade upp avtalet för att ha allt i egen regi, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

LÄS MER: Omdiskuterad detaljplan för Mollösund tar ny vändning

Avtalsamverkan med Tjörn gäller handläggning och tillsyn av alkoholservering, tobaksförsäljning och folkölsförsäljning men även e-cigaretter. Förslaget som nu är framarbetat är att Orust tar över dessa frågor för Tjörns kommun redan i maj.

Orust kommun handlägger i dag tillstånd och tillsyn av alkohol, folköl och tobak med 75 procent av en heltidstjänst. Kommunalrådet ser stora fördelar i en samverkan mellan de båda kommunerna. Sårbarheten minskar och kompetensutbytet mellan två handläggare leder till en än högre nivå på utfört arbete. Storleksmässigt rör det sig om lika många tillsynsbeslut i båda kommunerna.

Catharina Bråkenhielm (S) Bild: Erika Olofsson
Catharina Bråkenhielm (S) Bild: Erika Olofsson

Hög kompetens

– Det kräver hög kompetens att handlägga dessa ärenden, kunskap om gällande lagstiftning är ett måste. De få gånger handläggaren på Orust har varit frånvarande har det inte varit möjligt att finna en ersättare inom kommunens organisation. Orust kommun har därför sökt efter samarbete med en annan kommun under en längre tid.

LÄS MER: Här får du ha hunden med på restaurang på Orust

Då frågan kom från Tjörns kommun började de båda kommunerna se efter en möjlig väg att samarbeta. Ett krav från Orust kommuns sida var att ytterligare en handläggare skulle anställas.

– Tjörn köper tjänsten av oss. Vi kommer att anställa ytterligare en handläggare. Det gör att det blir mindre sårbart om handläggaren någon gång är borta.

LÄS MER: Nu blir drömmen om Skärgårdsverket verklighet


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.