Det var i mitten av november som polis larmades till en gård utanför Henån på Orust, dit en man sökt sig för att få hjälp.
Det var i mitten av november som polis larmades till en gård utanför Henån på Orust, dit en man sökt sig för att få hjälp. Bild: Mikael Berglund

Orustbo frias från den grova misshandeln i Henån – ord står mot ord

En man i 35-årsåldern åtalades i december, misstänkt för att misshandlat en gammal bekant så grovt att denne fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus. Nu frias dock mannen från misshandeln, men döms samtidigt till fängelse för en rad andra brott.

ANNONS
|

Det var i mitten av november som polis larmades till en gård utanför Henån på Orust, dit en man sökt sig för att få hjälp. När polisen kom fram möttes de av en blodig och kaotisk scen. En man satt på en bänk och blev omhändertagen av ambulanspersonal, som var först på plats.

LÄS MER:Man misshandlad med tillhygge

Mannen i 50-årsåldern var allvarligt skadad och fick köras till sjukhus med ambulanshelikopter, där han sövdes ner och fick blodtransfusion.

När han vaknade upp igen kunde polisen hålla förhör med mannen, som då pekade ut vem som slagit honom. Under natten som följde efter misshandeln greps en misstänkt gärningsman, en Orustbo i 35-årsåldern, som sedermera också häktades.

ANNONS

LÄS MER:En gripen efter allvarlig misshandel på Orust

LÄS MER:Man häktas för misshandeln i Henån

I december åtalades sedan mannen, dels för misshandeln, dels för en rad andra brott, som stöld och ringa narkotikabrott.

Frias från misshandeln

Nu har domen fallit i Uddevalla tingsrätt som valt att fria Orustbon från misshandeln.

Han har visserligen själv erkänt att han tilldelat mannen ett slag i huvudet med en promenadkäpp, samt gett honom ett slag i ansiktet med armbågen. Han har dock bestritt ansvar för brott och hävdat att han handlat i nödvärn, sedan den andre mannen i själva verkat först ska ha attackerat honom, beväpnad med ett vedträ, en hammare och en skruvdragare.

Orustbon hävdar vidare att han sedan själv hjälpt sin bekant att sätta sig på en tältstol i duschen och gett honom en handduk för att stoppa blödningen, varpå han gått iväg för att leta rätt på sin flickvän som tidigare gått ut med sin hund. När han sedan kom tillbaka ska mannen enligt honom ha varit försvunnen.

Ord står mot ord

Tingsrätten har nu gjort bedömningen att åtalet om misshandel ska ogillas då det finns omständigheter i utredningen som talar både för och emot de uppgifter som lämnats av båda parter.

Sammantaget har åklagaren inte lyckats presentera sådan robust utredning som krävs för att det skall gå att bortse från att det handlat om just en nödvärnsinvändning, skriver Uddevalla tingsrätt i sitt domslut.

Döms till fängelse för stöld

Däremot döms Orustbon till sex månaders fängelse för de övriga brott han åtalats för, vilka inbegriper stöld vid fyra olika tillfällen, bland annat på Orusthems kontor och olika verksamhetslokaler i Uddevalla och Göteborg.

Till de verksamheter som drabbats ska han nu även ska betala drygt 100 000 kronor i skadestånd. Orustbon döms också för ringa narkotikabrott och grov olovlig körning.

Den andre mannen, hemmahörande i Göteborgs kommun, döms i sin tur även han. I detta fall till villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor, totalt 3 000 kronor för stöld ur en verkstadslokal på Orust, varifrån han själv erkänt att han stulit 38 000 kronor i kontanter ur ett kassaskåp. Han döms nu därför även att ersätta företaget med det bestulna beloppet.

ANNONS