Orust är den kommun i NU-sjukvården som har sämst tillgänglighet till ambulans, det menar kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) som vänt sig till NU-sjukvården i hopp om en förbättring.
Orust är den kommun i NU-sjukvården som har sämst tillgänglighet till ambulans, det menar kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) som vänt sig till NU-sjukvården i hopp om en förbättring. Bild: Erika Olofsson

Orustborna får vänta längst i länet på ambulans

Det gäller som akut sjuk Orustbo att ha lite tur. Att ambulansen är på ön, annars kan det bli lång väntetid på vård.
– Vi har längst inställelsetid i länet, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS

Under en period under första halvåret i år, var Orust kommun den kommun i länet som hade lägst andel larm med en inställelsetid inom 20 minuter. Orust är även den kommun som har sämst tillgänglighet till ambulans för fall med prioritet ett, som innebär att ambulans ska vara på plats inom 20 minuter.

– Detta har vi flera gånger påpekat för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden men det har inte blivit några förbättringar. Orust har oacceptabelt långa väntetider för ambulanstransporter. säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

Ambulansen utgår i dag från räddningstjänstens lokaler i Henån. Tidigare fanns ambulansen i Ellös, men den flyttades för ett antal år sedan. I och med flytten lades Skaftö till som nytt insatsområde, då det ansågs att Orustambulansen snabbare kan komma till Skaftö än ambulansen som utgår från Lysekil.

ANNONS

Större område att täcka

– Det innebär att Orustambulansens uppdrag ökat. Det innebär även att Orustambulansen har ett större område att täcka. När vår ambulans lämnar av sina patienter på NÄL är Orust är utan ambulans långa tider. Den fria ambulansdirigeringen gör även att närmsta ambulans alltid kallas ut vid larm, Orustambulansen kan därför skickas på larm i de kommuner den passerar på vägen hem, säger Catharina Bråkenhielm.

Ambulansen som är stationerad på Orust, när den är iväg på larm finns det sällan någon annan ambulans i kommunen att tillgå.
Ambulansen som är stationerad på Orust, när den är iväg på larm finns det sällan någon annan ambulans i kommunen att tillgå. Bild: Erika Olofsson

Nu har Orust kommun tröttnat på den dåliga täckning ambulansen har. Catharina Bråkenhielm har skrivit ett brev till styrelsen för NU-sjukvården där hon tycker på att det är oacceptabelt med det system som är i dag.

– Tillgängligheten till snabb akutsjukvård är ofta avgörande för att överleva. Det ska vara lika tryggt att bo på Orust som i andra delar av NU-sjukvårdens område.

Flytta till Varekil

Planen är att flytta ambulansen från Henån till Varekil för att få en bättre täckning över hela kommunen. Flytten kommer hjälpa något att korta inställelsetiderna på ön, men det gör inte att antalet ambulanser blir fler.

– Orust gynnas inte av systemet med fri ambulansdirigering eftersom inga ambulanser passerar genom vår kommun då de åker tillbaka till sin hemkommun.

Det är lite drygt 15 000 personer skrivna på Orust, men i verkligheten bor det fler här, menar kommunalrådet.

Under pandemin har många flyttat ut till sina sommarhus och om sommaren är vi närmare 45 000 boende i kommunen. Vi har 7 000 året runt-fastigheter och 5 000 sommarhus, men vi har fortfarande bara en ambulans.

En ekonomisk fråga

För att öka kommunens trygghet har Orust kommun satt in räddningstjänst och hemsjukvårdspersonal som kan åka på larm för att kunna ge första hjälpen i väntan på ambulans. Det finns inte möjlighet för dem att transportera personen.

– Tiden är ofta avgörande. En strokepatient måste komma under vård tidigt så att denne inte blir så sjuk att det behövs en vårdplats. Det är inte bara det humana lidandet, det är även en ekonomisk fråga. Det kostar kommunen mycket pengar om den sjuke behöver en vårdplats en längre tid.

Bråkenhielm påpekar vikten av att få in patienter i tid till sjukhus.

– Kommer inte patienten in i tid är det kommuninnevånaren som får lida och kommunen som får ta kostnaden.

Orust tillhör Fyrbodal och närmsta akutsjukhus är Näl i Trollhättan. Akuten i Uddevalla är stängd sedan en tid. Ambulansen på Orust kan därför vara borta i timmar under transport till och från Trollhättan.

Långt till Näl

– Det är långt till Näl, då finns det ingen annan ambulans på ön. Vid larm skickas då närmsta ambulans, den kan komma långväga ifrån, vilket innebär väntetid för patienten.

Med skrivelsen till NU-sjukvårdens styrelse hoppas kommunalrådet att frågan på nytt kan lyftas.

– Vi har vid flera tillfällen tidigare påpekat problemet för norra hälso- och sjukvårdsnämnden men det har inte blivit några förbättringar. Jag hoppas att de lyssnar på oss denna gång.

Olika prioriteringar

Prioriteringen av utalarmering av ambulans utgår alltid från den hjälpsökandes symtom. Ambulansen går under fyra olika larm.

→ Prio 1 - Akut livshotande symptom eller olycksfall

→ Prio 2 - Akut men ej livshotande symptom

→ Prio 3 - Övriga ambulansuppdrag

→ Prio 4 - Uppdrag där det inte krävs tillsyn eller vård av medicinsk personal under transporten. Transporten kan genomföras av annat fordon än ambulans.

Fakta: SOS Alarm

ANNONS