Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Orustborna ska få tycka till om kommunens utveckling

Vilka platser kan utvecklas och vilka ska bevaras som de är i dag? När Orust kommun tar fram en ny översiktsplan för hela kommunen bjuds kommuninvånarna in till att tycka till om hela ön.

Under våren har Orust kommun startat upp arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för hela kommunen. Översiktsplanen ska visa hur kommunen kan utvecklas men även hur mark och vatten kan användas i framtiden. Nu vill Orust kommun få synpunkter från kommuninvånarna, från de som lever och arbetar på Orust i dag.

– Det är viktigt att få in åsikter från de människor som bor här. Vi vill få reda på vad de tycker är bra av det vi har i dag och vad de vill ska utvecklas. Det kan handla om samhällen, naturområden eller strandnära platser, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd på Orust.

LÄS MER: 100 nya bostäder och nytt seniorboende planeras i Varekil

Översiktsplanen är kommunens långsiktiga planering och ligger till grund för beslut inom alla kommande planer. Via en webbenkät går det att lämna in svar, det kommer även finnas papperskopior av enkäten på kommunens bibliotek.

I enkäten finns även en karta där det går att markera områden som är väl värda att bevara, eller som kan utvecklas. Det går att markera 10 olika platser och lämna en kommentar till de samma. Det önskas även en kommentar till de områden som markeras. I enkäten finns en rad frågor som handlar om hur vardagen ser ut.

– Det är här det är viktigt att få Orustbornas åsikter. Vi vill att de boende i kommunen ska känna sig delaktiga, att de ska känna att det finns en chans för dem att framföra sina åsikter om kommunen som helhet eller om ett specifikt område.

LÄS MER: Närheten till vattnet och naturen lockar kajakpaddlare

”Vad kännetecknar Orust idag?” och ”Vad har Orust för kvaliteter som gör att du vill bo och/eller verka i kommunen idag och i framtiden?” är två av frågorna som finns med en enkät. Fram till den 8 oktober kan enkäten fyllas i med tankar och idéer. Därefter kommer resultatet att sammanställas. Den sammanställningen ska tillsammans med åsikter från skolbarn och näringslivet sedan presenteras för politikerna.

Catharina Bråkenhielm (S) kommunalråd Orust Bild: Erika Olofsson
Catharina Bråkenhielm (S) kommunalråd Orust Bild: Erika Olofsson

– Detta är en första start. En översiktsplan är stor och mycket och för många svår att greppa om. Därför är det extra viktigt att Orustborna får en chans att lyfta just sin del av kommunen och visa på vad som är viktigt för dem.

LÄS MER: Stängda gästhamnstoaletter får besökare att klaga

Efter att enkäten avslutats kommer ett formellt samrådsförslag att arbetas fram. När samrådsförslaget är klart kommer det att samrådas med allmänheten och då kommer man också ha möjlighet att lämna synpunkter på föreslagna mål och strategier samt tycka till om användning av mark och vatten som finns med i förslaget.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.