Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Orustekipage tog guldmedalj i VM-tävlingar

Det ser hårt och bryskt ut när hunden kastar sig efter figuranten och tar ett rejält bett i höjd med skrevet. VM i mondioring genomfördes nyligen i Rumänien med svenska framgångar, en guldpeng gick till ett Orustekipage.

Världens snällaste hund, det är Mackan, intygar Frida Olsson. Detta trots att det ser ut som att Mackan, med sina stora vita tänder, nästan ska bita ihjäl figuranten, mannen, inuti den tjocka skyddande dräkten.

Bilden från VM i mondioring visar en hund med energi i blicken, en hund som vet exakt vad hon ska göra och gör det riktigt bra. Så bra att Frida och Mackan just är hemkomna med en guldpeng från VM i Rumänien. 2019 startade ekipaget också i VM, då åkte de hem med en bronsmedalj från tävlingen som hölls i Polen.

– Förra året var VM inställt så det var extra spännande att kvala in till årets tävling. För två år sedan tävlade vi i MR1 som är lägsta klassen, i år var det MR2 som vi vann. Själva VM:et går i högsta klassen MR3 där mina lagkamrater startade. MR2, som jag tävlar i, kallar man då för World Cup, säger Frida Olsson.

Roligt och annorlunda sport

Hundar har alltid haft en central plats i Frida Olssons liv. Som ung gick hon hundkurser hemma på Orust, intresset var då störst för agility, hon tävlade aktivt och Frida utbildade sig till instruktör.

– Jag har provat på många hundsporter men brinner för tävlingslydnad, de olika typerna av brukslydnad och har på senare tid även fått upp ögonen för den här härliga sporten mondioring. Det är en fantastiskt rolig och lite annorlunda sport.

Varje tävling i mondioring har ett tema som exempelvis cirkus, eller som under VM då det handlade om berömda landmärken. Planen blir då utsmyckad i temat och övningarna hämtar inspiration från det. Upplägget av de olika momenten varierar från tävling till tävling.

Läskiga gubbar och vampyrer

– I år var Temat ”Welcome to the dark side” vilket var ett skräcktema med mycket läskiga gubbar, häxor, vampyrer, det passande väl in med Rumänien och Transsylvanien. Temat vävs in i momenten så apportföremålet Mackan skulle hämta var en fotboja och figuranten i sökövningen gömde sig i en kista, allt inom tävlingens mörka sida.

En av tjusningarna att tävla mondioring är enligt Frida att hon aldrig vet hur dagens tävling kommer se ut. En provhund visar i början av tävlingen hur programmet är upplagt. Det innebär att Frida måste förbereda sin hund för att "allt kan hända".

– Eftersom man aldrig vet hur tävlingsupplägget kommer att se ut måste man försöka träna på allt. I uppladdningen inför VM har vi fokuserat mest på teknik i bitarbetet och fysträning.

Det var Fridas sambo, Jonas Corneliussen, som fick henne intresserad av sporten.

– Mondioring är en otroligt rolig sport där fantasin får flöda fritt, till skillnad från andra sporter premierar den funktion framför precision eftersom övningarna hela tiden ändras utifrån temat och figuranterna får agera olika från hund till hund och försöka utnyttja de svagheter de ser, inom vissa ramar.

Vill fortsätta tävla

Vägen till VM har gått via tävlingar där Frida och Mackan presterade så bra att de blev uttagna till svenska landslaget och VM i Rumänien. Tävlingen i Rumänien blev ett verkligt minne för livet för de båda. När de tävlade för två år sedan hade hon dottern Eir i magen, detta året är det lillebror som ligger i magen. Om en månad beräknas lillebror komma, men Frida tänker inte sluta träna sin Mackan.

– Nej, vi fortsätter. Jonas har en unghund i nuläget så det är ett tag kvar tills det är hans tur att börja tävla

Lydnad, hopp och skydd

Hunden ska klara olika uppgifter inom lydnad, hopp och skydd.

Lydnad innebär att hunden ska göra som hundföraren säger utan påminnelse. Hopp innebär hopp och eller klättring över hinder på kommando.

Skydd innebär bland annat att hunden ska stoppa en figurant, en människa, som bär skyddskläder. I vissa fall viftar figuranten med en käpp. Hunden ska kunna ta tag i figuranten fastän hunden utsätts för störningar. Ett moment innebär att figuranten slår till hundföraren lätt – en signal på att hunden ska jaga figuranten och ta fast den med hjälp av ett rejält bett. I ett annat moment gömmer sig hundföraren och hunden får i uppdrag att leta upp hundföraren.

Mondioring (MR) skapades av ett antal delegater från olika länder i förhoppning om att det skulle kunna bli en blandning av olika nationella tävlingsformer som redan existerade. Meningen var att man skulle kunna tävla mot varandra över gränserna. Mondioring betyder "världsring". Mondioring är en relativt ung skyddsform.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.