Orustelev hade pistol i skolväskan – i försvar mot ryssen

Polis larmades en dag i våras till en skola på Orust. Detta sedan det framkommit att en elev på skolan skulle bära omkring på en väska med en pistol i. Nu åtalas eleven för brott mot vapenlagen.

ANNONS
|

Det var en dag i mars som en lärare vid skolan kontaktade polis efter att det kommit till dennes kännedom att en elev vid vuxenutbildningen på skolan skulle bära med sig ett vapen i sin medhavda väska.

Tillsammans med insatsstyrkan åkte därefter polis till den aktuella skolan där eleven greps under odramatiska former. I hans väska hittades då samtidigt mycket riktigt en isärplockad pistol, samt ammunition. Manteln och säkringen till pistolen hade eleven vid ingripandet i sin ficka.

Erkänner brott

Nu åtalas eleven för brott mot vapenlagen. Han erkänner också brott, men har i förhör inte godtagit strafföreläggande, då hans egen förklaring till att han burit med sig vapnet i skolan ska vara omvärldsläget.

ANNONS

– Det beror på den rådande hotbilden från Ryssland mot Sverige. Samt att vi har hjälpt Ukraina med materiel. Jag har lyssnat till försvarsmaktens, ÖB:s och statsministerns tal där de har sagt att det ett skarpt läge och att vi bör vara vaksamma. Utefter det har jag med mig vapnet, i civilförsvarssyfte, har eleven sagt i förhör.

Vill ha vapnet tillbaka

Eleven säger sig samtidigt vara lite fundersam angående aktuell brottstid.

– Det var i alla fall i samband med Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari som jag började beväpna mig. Jag förstår att jag gjort fel som tagit med vapen till en skola. Men eftersom min handling inte haft onda avsikter så vill jag att detta ska prövas av rätten. Syftet har varit att skydda mig själv och andra om Ryssland skulle inleda krig även mot Sverige, har mannen vidare uppgett för polis.

Tvärtemot åklagarens begäran om att det beslagtagna godset i form av vapendelar och ammunition ska förverkas kräver eleven även att få dessa tillbaka, eftersom han både har giltig vapenlicens och är medlem i en skytteförening på annan ort i Sverige.

ANNONS