Orustförfattare i centrum vid jubilerande dagar

Det blir Orust för hela slanten då Orustböckernas dagar firas för 25 året i rad.
– Det kommer ett tiotal lokala författare hit, säger Janne Carlsson, biblioteksassistent vid biblioteken på Orust.

ANNONS
|

Orustböckernas dagar är ett välkänt begrepp på ön. Kulturhuset Kajutan viks under två dagar helt åt den lokala kulturen. Helgen den 1 och 2 juli är det efter pandemiuppehållet dags att fira igen.

– Det är faktiskt jubileum i år. Vi firar för 25:e gången och varje år undrar jag hur det ska gå ihop, för det är ett resurskrävande arbete inför och under dagarna, men varje år lyckas vi, säger Janne Carlsson med ett skratt.

Möte med författare

I år blir firandet lite större och lite mer omfattande. Fokus kommer att vara på de lokala Orustförfattarna. Ett tiotal lokala skribenter kommer att finnas på plats inne i Kajutan och är redo att prata om sina litterära verk med besökarna.

ANNONS

– Vi har haft lokala författare med tidigare, men aldrig så många som vi har i år. I år kommer ett par författare som skrivit böcker om lokala samhällen, och vi har en författare som skrivit en bok om att vandra på Orust och vi har någon som skrivit om en välkänd släkt på ön. Variationen är stor så som det ska vara. Föreningen Orusts släktforskare kommer även att vara på plats med sina årsböcker.

Orustböckernas dagar är även synonymt med en stor försäljning av utgallrade böcker. Varje år samlas dubbletter av böcker, skänka böcker och böcker det finns för många av, för att säljas under de båda bokdagarna.

– Vi har gjort Orustböckernas dagar till en happening där det går att fynda fina, många gånger helt nya, böcker, till en otroligt billig peng. Det är tusentals titlar, i år mer än någonsin tidigare.

Historia och trädgård

Janne Carlsson håller som bäst på att åka runt bland bibliotekets olika filialer för att samla in lådor med gallrade böcker. Böckerna sorteras sedan och ställs på vagnar inför årets stora bokhelg.

– I år är det ovanligt många böcker om historia, litteratur om Bohuslän, om trädgård, sjö och hav men vi har även skönlitteratur, deckare och en mängd DVD-filmer att sälja.

Försäljningen sker utomhus, utanför kulturhuset. Hela Hamntorget i Henån kommer vara fylld av bokintresserade i jakt på bästa bokfyndet. I Kajutans ovanvåning kommer all barn och ungdomslitteratur att finnas.

– Vi får inte plats att ha allt inne, men författarna kommer att sitta inne och den stora bokförsäljningen är utomhus, som vi brukar ha. Så vi får alla hålla tummar för att vädret är bra den helgen, men vi brukar för de mesta ha tur med vädret.

LÄS MER:Efterlängtad ändstation har öppnat

LÄS MER:Vill se ett båtmuseum i Göstas gamla varv

LÄS MER:Änglar har en central plats i Ullas liv

ANNONS