Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Hutter, är avstängd i tre år från sina uppdrag i Hyresgästföreningen.  Bild: Erika Olofsson
Alexander Hutter, är avstängd i tre år från sina uppdrag i Hyresgästföreningen. Bild: Erika Olofsson

Orustpolitiker avstängd i tre år efter styrelsens rasistiska uttryck

Alexander Hutter, ordförande i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän, har stängts av från sitt uppdrag på tre år. Hutter får inte ha några förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen under den tiden.

Alexander Hutter, ordförande i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän och boende i Orust kommun, har stängts av från alla förtroendeuppdrag för Hyresgästföreningen under tre års tid. Beslutet har fattats av förbundsstyrelsen.

Grunden för beslutet är det som uttalades vid ett styrelsemöte i föreningsstyrelsen i Södra Bohuslän. En ljudupptagning från mötet gav vid hand att flera ledamöter uttryckte sig rasistiskt. Ordet ”neger” framfördes ett flertal gånger. Vid styrelsemötet, som skedde 2019, ska ledamöter ha uttryckt sig både rasistiskt och sexistiskt under en diskussion kring hur Hyresgästföreningens värdegrund skulle tolkas.

Regionstyrelsens arbetsutskott fattade direkt då ljudfilerna visades upp, beslutet att med omedelbar verkan stänga av samtliga styrelseledamöter i föreningen från alla förtroendeuppdrag, i väntan på utredningens resultat.

Oacceptabla uttalanden

Nu är utredningen klar. Alexander Hutter som suttit som ordförande i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän i fem års tid stängs av från alla former av förtroendeuppdrag för Hyresgästföreningen. ”Av ljudupptagningen framgår att det fälls uttalanden som är helt oacceptabla enligt föreningens värdegrund. Enligt förbundsstyrelsen bär du i egenskap av föreningsordförande det yttersta ansvaret för den kultur som har funnits i styrelsen och därmed också delvis ansvar för det som uttalades vid mötet”, står det i beslutet som är undertecknat av förbundsordförande Marie Linder.

Alexander Hutter har fler förtroendeuppdrag som förtroendevald i Orust kommun för Socialdemokraterna. Han har en ordinarie ledamotsplats i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen, samt i utskottet för lärande och har även uppdrag som ersättare i krisledningsnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott.

Kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) är partiets gruppordförande i kommunfullmäktige. Hur partistyrelsen ser på Alexander Hutters framtida politiska uppdrag på Orust, är för tidigt att säga, menar hon.

Tog time out

– I våras då detta uppdagades valde Alexander Hutter att ta time out från alla förtroendeuppdrag, men sedan en tid är han åter aktiv i partiet. Vi har tidigare haft uppe frågan i vår styrelse för diskussion och kommer nu efter att beslutet är fattat i Hyresgästföreningen, att ta upp frågan igen.

Alexander Hutter Bild: Erika Olofsson
Alexander Hutter Bild: Erika Olofsson

Alexander Hutter är ganska förtegen om beslutet som innebär att han inte får arbeta som förtroendevald för Hyresgästföreningen under tre år. Avstängningen gäller enbart uppdragen i Hyresgästföreningen, påpekar han.

Kan inte förhandla hyror

– Jag är inte utesluten ur Hyresgästföreningen utan beslutet innebär att jag inte får ha förtroendeuppdrag under tre års tid. Jag är inte anklagad för rasism eller sexism utan beslutet är fattat för enbart för att jag inte styrt upp hur styrelsen har uttryckt sig, säger Alexander Hutter.

Hyresgästföreningen Södra Bohuslän har drygt 6 000 medlemmar och fler än 140 engagerade förtroendevalda. Till föreningen hör hyresgäster i kommunerna Öckerö, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust. Alexander Hutters uppdrag har bland annat varit att förhandla för hyresgästerna vid årliga hyreshöjningar.

– Detta innebär att jag inte längre kan förhandla för hyresgästerna mot till exempel Stiftelsen Orustbostäder.

Hur känns det nu?

– För mig är det viktigt att få fram att jag inte gjort något brottsligt.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.