Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande på Orust säger sig vara djupt besviken över den uppkomna politiska röran på riksplanet, men tror ändå på att Sverige snart får se Sveriges första kvinnliga statsminister ta över taktpinnen. Bild: Erika Olofsson
Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande på Orust säger sig vara djupt besviken över den uppkomna politiska röran på riksplanet, men tror ändå på att Sverige snart får se Sveriges första kvinnliga statsminister ta över taktpinnen. Bild: Erika Olofsson

Orusts starka kvinna om regeringskarusellen: ”Jättejättedåligt och onödigt”

Det skulle ha blivit en glädjens dag, både för det socialdemokratiska kommunalrådet Catharina Bråkenhielm själv och andra kvinnor som sett fram emot att få se Sveriges första kvinnliga statsminister överta taktpinnen. I stället blev dagen en stor besvikelse.

– Jag tycker att hela den röra som uppstått är jättejättedålig och väldigt väldigt onödig så här nära inpå ett ordinarie val, säger Catharina Bråkenhielm, kommunstyrelsens ordförande på Orust.

Hon beskriver sin egen reaktion över onsdagens regeringskarusell som en stor besvikelse.

LÄS MER: Lundberg (S): ”Det går inte att regera på sådan grunder”

– Jag menar, som själv socialdemokrat och kvinna såg jag förstås framemot att Sverige nu äntligen skulle få sin första kvinnliga statsminister som typ sist på jorden. Sedan blev det bara en enda röra av alltihop. Det är tråkigt, för det gynnar ingen.

Skyller på Vänsterpartiet

Catharina Bråkenhielm själv skyller mycket av röran på Vänsterpartiet.

– Personligen förstår jag inte varför mitt parti gick till dem för att förhandla. Centern har ju tydligt deklarerat att de inte kommer att stötta en budget framtagen i samarbete med dem och då är det ju inte konstigt att de backar.

– Och Miljöpartiet gör enligt mig också det enda rätta när de nu hoppar av regeringssamarbetet. Det handlar ju även om deras trovärdighet och det är ett smart drag, annars hade de nog helt klart ramlat ur riksdagen vid nästa val, fortsätter Catharina Bråkenhielm.

”Ställer orimliga krav”

Hon tycker därför att det är Nooshi Dadgostars fel att allt nu blivit så rörigt som det blivit politiskt på riksplanet.

– Och så anser jag att det har varit ända sedan hon tog över som partiledare för vänstern. Hon ställer orimliga krav som de andra samarbetspartierna tydligt sagt att de inte kommer att acceptera och då är det inte konstigt att de sedan opponerar sig när Socialdemokraterna ändå väljer att förhandla med dem.

En slugger med skinn på näsan

Catharina Bråkenhielm hoppas och tror ändå att Magdalena Andersson kommer att få en andra chans och få rollen som Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Det tror jag faktiskt, om än en förhållandevis kort tid. Hon kommer tyvärr samtidigt då få det väldigt tufft när hon ska regera med en budget som inte är hennes, vilket heller inte kommer att gynna någon lokalt som oss på Orust när alla pengar för att exempelvis bygga bostäder försvinner.

– Men Magdalena, som jag själv jobbat med en del under min tid i riksdagen, är en mycket duktig och väl vald kandidat som jag tror kommer att fixa det här. Hon har skinn på näsan och kommer bli en slugger i den politiska debatten, vilket behövs.

På torsdagen föreslog riksdagens talman Andreas Norlén att Magdalena Andersson ska utses till statsminister. Omröstningen kommer att ske på måndag.

Om Magdalena Andersson då får tummen upp av riksdagen kommer en skifteskonselj att hållas på slottet inom några dagar. Det är där det formella tillträdandet som statsminister sker och Stefan Löfven, nu statsminister i övergångsregeringen, lämnar över makten till sin efterträdare.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.