En arktiskt gråsäl har hittats i Hälleviksstrand. Sälen avlivades då den bedömdes inte kunna klara sig på egen hand. På bilden syns gråsäl på klippor utanför Bohusläns kust.
En arktiskt gråsäl har hittats i Hälleviksstrand. Sälen avlivades då den bedömdes inte kunna klara sig på egen hand. På bilden syns gråsäl på klippor utanför Bohusläns kust. Bild: Jennie Soriano

Ovanlig säl funnen i Hälleviksstrand – fick avlivas

En kut, troligen av arten atlantisk gråsäl, har hittats i Hälleviksstrand.
– Är det en atlantisk gråsäl är de ovanliga här. För våra knubbsälar är det fel tid att få kutar nu, därför tror vi att det är en säl som normalt inte hör hemma här, säger Elina Thorsson, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

ANNONS
|

Redan för två veckor sedan kom de första rapporterna in till Orust kommun om en säl som siktats vid Hälleviksstrand. En privat person ute på promenad hade funnit säl kuten återigen strandad. I söndags fick räddningstjänsten in samtal om en strandad säl på samma plats där den först siktats. En räddningsaktion gjordes för att få ut sälkuten i vattnet igen, vilket lyckades.

– Under tisdagen fick vi ett samtal från en privatperson, då sälkuten återigen hade strandat i Hälleviksstrand och den verkade inte vilja simma ut i havet igen, säger Linda Börjesson, utredningsadministratör vid sektor samhällsutveckling.

ANNONS

Kuten fick avlivas

Privatpersonen kontaktade Naturhistoriska Riksmuseet som även hänvisade till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, de visade sig var intresserade av att få in säl kuten.

Kontakter togs under helgen med polis, länsstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, samt Naturhistoriska museet. Beslutet som fattades var att avliva kuten då det bedömdes att den inte skulle klara sig på egen hand.

– En av polisens erfarna eftersöksjägare avlivade kuten, säger Linda Börjesson.

Orust kommun blev kontaktade av SVA som undrade om kommunens miljöenhet kunde ta hand om säl kuten tills transport kunde ordnas till SVA i Uppsala. Knubbsälarna som normalt lever i vattnet utanför Orust, har inte kutar så här års. Det är för tidigt på året. I november 2020 hittades en dräktig sälhona av rasen atlantisk gråsäl på Lyr, sälhonan var död, skjuten i huvudet.

LÄS MER:Döda sälen tros vara ovanlig art – skickas till Stockholm

– De atlantiska gråsälarna har kutar så här års, därför tror vi att det är en säl som simmat långt för att komma hit.

SVA undersöker orsaken

Sälen som hittades i Hälleviksstrand är nu i Orust kommuns viltfrys i väntan på transport till SVA.

Elina Thorsson, veterinär och viltpatolog vid avdelningen för patologi och viltsjukdomar, är den som kommer att ta hand om sälkuten då den når SVA.

– Vi ansvarar för att samla in strandade fynd men även sjuka djur som fått avlivas. Det görs alltid en fullskalig obduktion, vi tar prover på alla organ och letar efter vad som kan ha orsakat djurets sjukdom eller dödsfall.

Om det är en atlantisk gråsäl som hittats i Hälleviksstrand är ännu för tidigt att svara på.

– Det vet jag först då jag får hit kroppen. Om kuten är ung, kan det mycket väl vara säl av någon atlantisk variant då våra gråsälar och knubbsälar inte har kutar så här tidigt på året. Jag vill undersöka kutens päls och titta på dess tänder för att se vilken art det är.

Ovanlig art på Orust

Oavsett art på sälen så vill SVA få reda på vad som gjort att kuten sökte sig nära land och spolades upp i Hälleviksstrand. Prover kommer att tas för att se om det rör sig om sälpest. Det är en sjukdom som drabbar främst knubbsäl och som orsakas av ett virus som är en variant av valpsjukevirus. Det har förekommit tre utbrott av säldöd, åren 1988, 2002 och 2007.

Atlantisk gråsälar är ovanliga på Orust men de förekommer i västra och östra Nordatlanten, längs kusterna av Labrador, Nova Scotia i Kanada och vid Grönland.

– Det händer att de simmar in mot Sverige, men det hör till ovanligheterna, därför är det extra intressant att få kuten till oss så vi kan artbestämma den.

LÄS MER:Dräktiga sälen var skjuten – misstanke om jaktbrott

ANNONS