Patient upplevde smittorisk vid vårdcentral: ”Folk stod som packade sillar”

Folk stod som packade sillar i entrén till Capiohuset i Henån. Detta upplevde en Orustbo då denne skulle vaccineras.
– Snacka om smittorisk! Jag gick inte ens in men det kom många efter mig, säger Orustbon.

ANNONS

Under vecka 46 och 47 erbjuder Capio vårdcentral i Henån drop in-vaccination mot influensa, tisdagar och torsdagar för de som ingår i någon riskgrupp eller är över 65 år. Samtidigt går det att ta den tredje dosen vaccin mot corona. Drop in-tillfällena har varit uppskattade, men de har också en baksida.

En läsare hörde av sig till ST-tidningen och var upprörd över trängseln under drop in-tiden.

– Jag åkte i god tid till drop in-vaccination på Capio i Henån idag. I foajén på bottenvåningen stod folk som packade sillar med en volontär som vaktade trappan. Snacka om smittorisk.

LÄS MER:Capio erbjuder 400 vaccindoser på en dag

”Stor smittorisk”

Orustbon vill få sitt vaccin men känner sig osäker på att besöka vårdcentralen i Henån igen.

ANNONS

– Jag undrar vart det där med att hålla avstånd tog vägen.

Johan Ellegård är verksamhetschef vid vårdcentralen i Henån. Han känner inte igen den bild som Orustbon målar upp.

– Vi har under hela pandemin arbetat med värdar på vaccinationsmottagningen, vi själva upplever det som något väldigt positivt. Från trapphuset kommunicerar värden med receptionen via kom-radio, detta för att undvika trängsel inne på vårdcentralen och i trapphuset. Men oavsett vår insats så är det viktigt att våra besökare också tar ansvar, håller avstånd och försöker undvika att skapa trängsel.

LÄS MER:Drop in vaccin-ska locka fler att rulla upp skjortärmen

LÄS MER:Nu startar snart Covid vaccinationen i externa lokaler

Undviker trängsel

Att återigen flytta in i Henåns sporthall där Capio arrangerade massvaccination, är inte aktuellt.

–Att organisera massvaccination på det sättet som vi gjort under pandemin är onekligen en utmaning, men jag är oerhört stolt över det vi tillsammans åstadkommer varje dag just nu. Igår vaccinerades nästan 300 patienter mot både covid och influensa. Parallellt med detta genomförs den vanliga verksamheten. Vi har inne all extrapersonal som vi kan få tag på.

Även om Orustbon som kontaktade ST-tidningen är missnöjd så är merparten av de som kommer och får sin vaccination nöjda, menar Ellegård.

– Vi har mätt patientnöjdhet under den här månaden som vi vaccinerat både mot influensa och covid. Hundra patienter har svarat och cirka 90 procent upplever att besöket motsvarar sju eller högre på en tiogradig skala. Vi gör så gott vi kan med de medel vi har och jag är oerhört stolt över mina medarbetare som gör det fantastiskt bra.

LÄS MER:Vaccination i Fas 4 är nu igång i Henåns sporthall

ANNONS