Pepparkaksexperten tipsar: Så får du till fina ätbara hus

I åtta år har Ellen Hansson från Orust imponerat med sina pepparkaksbyggen. Nu delar hon med sig av flera tips på hur man enkelt kan slippa de färdiga pepparkakskiten.
– Det finns lite olika förslag på nätet, exempelvis kan man bygga ett tvåvånings-Annas hus.

ANNONS
|

Sedan 2014 har Ellen Hansson från Orust imponerat på familj, vänner och följare på sociala medier med sina fantastiska pepparkakshus. I år har hon överträffat sig själv med ett hus i tre våningar med välvda tak och fönsterkupor.

Huset har tagit två veckor att färdigställa och mäter 30 gånger 40 centimeter.

– I år tog det lite längre tid än förra året. Sedan mitten av november har jag nog grejat lite varje dag på kvällar och helger, men det är säkert 4-5 arbetsdagar om man skulle slå ihop timmarna, säger Ellen Hansson.

Bakade bitarna i rör

För att få till de välvda taken la hon bitarna i en form när de fortfarande var varma efter ugnen och fönsterkuporna gräddades över rör.

ANNONS

– Jag hittade en ny rördel i garaget som skulle vara perfekt, så sambon fick avvara den i några dagar.

Ellen Hansson från Orust har bakat fantastiska pepparkakshus i åtta år.
Ellen Hansson från Orust har bakat fantastiska pepparkakshus i åtta år. Bild: Privat

På Instagram har Ellen Hansson över 6 000 följare och för att det ska lätt att hitta hennes pepparkakshus har de fått en egen hashtag, #ellenspepparkakshus. Där kan man se åtta års julkreationer som bara blir mer och mer avancerade.

Avancera enkelt med fler bitar

För den som vill ta ett första steg mot att göra lite roligare pepparkakshus har Ellen flera tips. Ett enkelt sätt om man vill använda de färdiga kit som finns är att köpa två och kombinera bitarna lite annorlunda.

– Det finns lite olika förslag på nätet, exempelvis så byggde jag nyss ett tvåvånings-”Annas hus”, när jag gjorde ett samarbete med Almö Livs.

Vill man avancera ännu mer och baka delarna själv är tipset att ta inspiration från hus man gillar, titta på bilder och välja ut några favoritdetaljer som man vill ha med och sedan designa runt det.

– Håll er till en enklare modell, men frångå de klassiska formerna, så får man garanterat ett roligare och personligare hus. Man kan bygga ett modernt hus med platt tak eller har man mindre plats i sitt hem kan man ju alltid bygga uppåt, ett höghus med många fönster kan ju vara roligt.

Pynta först, bygg sedan

Hur svårt eller högt man än bygger har Ellen Hansson tre tips hon själv alltid följer. Dels att skära ut bitarna på bakplåtspapper så man inte behöver flytta dem innan de gräddas, då kan de lätt bli snea. Dels att dekorera det mesta innan man bygger ihop det.

– Allt som går att pynta, som fönster eller mönster på väggar och tak gör jag innan. När huset är monterat är det väldigt svårt att göra en rak linje, den bara rinner undan.

Det tredje tipset är att dela upp det på två dagar, minst. Pynta en dag och låt det torka ordentligt. Sätt ihop huset nästa dag.

– Direkt när det är färdiggräddat brukar jag lägga en plåt över med en tyngd på, så när det svalnar böjer sig inte kanterna uppåt utan blir spikraka.

ANNONS