Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pettson och Findus får fart på Allmagsparken i sommar

Varför är den där gubben Pettson så arg hela tiden? Katten Findus försöker pigga upp honom, men det visar sig vara svårt. Nu intar Orust Teaterförening Allmagsparken med ett nytt sommarspel, som handlar om känslor, vänskap och ensamhet förpackat i en glädjefylld barnföreställning.

Gubben Pettson är på ett rysligt tråkigt humör, det anser katten Findus som gör allt för att pigga upp sin gubbe. Katten föreslår att de ska ge sig ut och fiska, men det krävs ganska mycket för att få Pettson att resa sig från kökssoffan.

– Findus upplever Pettson som arg, gubben vill inte göra något medan katten är full av energi och vill leka, säger Syréne Wingård, teaterpedagog och den som kommer spela Findus vid sommarens föreställningar i Allmag.

Marcus tar vid efter Kurt

Orust Teaterförening väcker liv i Allmagsparken och planerar i sommar i åtta föreställningar där Pettson och Findus återigen står i centrum. Föreningen har tidigare givit familjeföreställningar om det udda paret, nu är det dags igen.

– Det var 2019 vi spelade sist och då hade Kurt Olsson rollen som Pettson.

Nu är det Marcus Aronsson som drar på sig hängslen och sätter på sig hatten, för att bli Pettson. Han och Syréne utbildade sig samtidigt till teaterpedagoger och skådespelare. De träffades nyligen av en slump, ett par år efter avslutad utbildning, och började prata om att samarbeta på något sätt. Marcus har ett förflutet som skådespelare vid Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och Syréne är pedagog vid kulturskolan så det föll sig ganska naturligt att de båda valde en familjeföreställning.

Obegripligt för en katt

”Varför är du så arg Pettson?” har de döpt föreställningen till som baseras på Sven Nordqvists bok ”Stackars Pettson”.

– Det är en familjeföreställning där publiken kommer känna igen sig men det är även en föreställning med en del känslor. Det handlar om vänskap men även om ensamhet. Vi vill spegla att det är viktigt att våga prata om sina känslor och ta hand om dem. För barn, och en katt, kan vi vuxna ha en obegriplig värld och det vill vi visa på, säger Syréne.

Tre mucklor finns med på scenen. Mika Norda spelar en av muckorna.

– Mucklorna är små figurer som bara Findus kan se, de bor hemma hos Pettson, och Findus leker gärna med dem, men mucklorna kan också hitta på lite bus, berättar Mika.

Föreställningen, den första hålls 28 juli, riktar sig till barn från tre år och uppåt, det kommer att ges åtta föreställningar i sommar.

– Två föreställningar per dag blir det, så vi hoppas på lagom väder, inte för varmt för då vill alla bada, säger Marcus med ett skratt.

LÄS OCKSÅ: Småknytt och otyg i ruskig konsert

LÄS OCKSÅ: Gubben Pettson bakar pannkakstårta i Allmag

LÄS OCKSÅ: Johan köpte buss – och gjorde om den till rullande fritidsgård


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.