Pizzabagare måste betala en kvarts miljon i självrisk

Avfuktaren surrar intill Aydin Yenigün där han står mitt på golvet i Pizzeria Viking i Varekil. Tre månader efter översvämningen har han fortfarande inte kunnat öppna sin verksamhet. Det behövs pengar, en kvarts miljon måste han betala i självrisk innan renoveringen kan starta.

ANNONS

Sista veckan i juli dränktes STO området av regn. Värst drabbat blev Varekil och området där pizzeria, bensinstation och industriområdet finns. Vattnet från Varekilsån steg snabbt och trängde in i fastigheten som ligger vid korsningen.

LÄS MER:Företagare har tröttnat på översvämningarna: ”Något måste göras åt ån”

– Det var vatten överallt. Ån svämmade över, jag ringde till räddningstjänsten men de ville inte komma, de ville inte heller låna ut pumpar till oss. Jag frågade om vi kunde få sandsäckar att lägga runt huset men det fick vi inte, säger Aydin Yenigün.

Drabbats dubbelt

Han äger fastigheten där sammanlagt sex företag hyr in sig. Han är själv företagare och driver Pizzeria Viking, den enda pizzerian i Varekil.

ANNONS

Jag måste ha stängt pizzerian i flera månader under renoveringen.

– Jag har drabbats dubbelt, jag har rörelsen men även fastigheten. Jag kan inte klaga hos fastighetsägaren, jag kan inte få hjälp av fastighetsägaren för jag äger fastigheten själv.

Det blir dyrt för Aydin Yenigün att renovera lokalerna. Allt är försäkrat, men även om han har god kontakt med försäkringsbolaget så kommer det kosta.

– Bara självrisken kostar mig en kvarts miljon kronor. Jag måste ha stängt pizzerian i flera månader under renoveringen. Kunderna försvinner och köper pizza någon annanstans, de kanske inte hittar tillbaka hit igen.

LÄS MER:”Det görs ett årligt underhåll av Varekilsån”

Alla hyresgäster i fastigheten har drabbats. Inne i pizzerian har Aydin Yenigün fått riva ur alla golv och den del av väggar som vattenskadats. Han visar runt i lokalen, överallt står avfuktare och surrar.

– Vi renoverade bara för några månader sedan hos frisören. Nu får vi göra om allt igen. Jag hade lokaler som hon tillfälligt kan flytta in i under renoveringen, men de fick byggas om något för att passa den verksamheten.

Anser sig inte fått någon hjälp

En meter upp från golvet har gipsskivorna på väggarna rivits bort. Alla mattor är borta, laminatgolv likaså. Det luktar unket och fuktigt i lokalen. Aydin Yenigün är mycket kritisk till hur han har blivit bemött av Orust kommun. Han lyfter fram att fastigheten funnits på samma ställe i 50 år, och problemet med åns översvämmande är inget nytt.

– De har inte gjort något för att hjälpa oss. Vi har flera gånger sagt ifrån när vattnet i Varekilsån stigit, men de gör inget. Jag känner mig arg men även ensam och hjälplös i det här.

ANNONS