Polis bistår militären i insats på Västkusten

Försvarsmakten arbetade under torsdagen tillsammans med polis med ett ärende på västra Orust.
– Vi har fått in ett tips om verksamhet i Orustområdet, som vi undersöker tillsammans med polis, säger Mårten Malmberg, kommunikatör på Försvarsmakten på torsdagskvällen.

ANNONS
|

Under torsdagseftermiddagen och -kvällen var det ett stort pådrag, då militär tillsammans med polisen arbetat med ett ärende, något P4 Väst var först med att rapportera.

Insatsen pågick i närheten av Månsemyr återvinningscentral på västra delarna av Orust. SVT Nyheter Väst uppger att bakgrunden är ett larm om drönaraktivitet i området. Enligt uppgifter till GP vid ett skyddsobjekt.

Försvarsmakten berättar på torsdagskvällen för ST-tidningen att man arbetar i området.

– Vi har fått in ett tips om verksamhet i Orustområdet, som vi undersöker tillsammans med polis. I och med att det är en pågående verksamhet kan vi inte uttala oss mer, säger Mårten Malmberg, kommunikatör på Försvarsmakten.

ANNONS

Försvaret: Ingen fara för allmänheten

Mårten Malmberg vill inte gå in på omfattningen på insatsen eller exakt var denna ska äga rum. Men han säger att Försvarsmakten löpande får in olika tips och alla dessa följer man upp.

– Och det här är ju ett exempel på hur vi följer upp det och den här gången är det med stöd av polisen.

Varför man behöver polisens hjälp vill han inte säga.

Är det någon fara för allmänheten?

– Nej, det tycker vi verkligen inte.

Handlar den här verksamheten på något sätt om rikets säkerhet?

– Jag kommer inte kunna ge mer information, säger Mårten Malmberg.

Polisen förtegen

Polisen är förtegen, men bekräftade under eftermiddagen att de jobbar tillsammans med Försvarsmakten. På plats bistod de med en vanlig patrull och en hundpatrull.

– Vi har ingen stor insats, utan vi har blivit kontaktade av Försvarsmakten om att de vill ha biträde i ett ärende. Vi har precis kommit fram dit och ska hjälpa Försvarsmakten i ärendet, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson, vid klockan 16.40 på torsdagen.

Försvarsmakten: Öppet ärende

Insatsen pågick sedan i ett antal timmar, men vid 19.30-tiden ska både polis och Försvarsmakten ha lämnat.

På fredagsmorgonen är Försvarsmakten förtegen och vill inte lämna fler uppgifter när tidningen ringer.

"Vi bekräftar att insatsen på plats är avslutad. Eftersom ärendet fortfarande är öppet kan vi inte säga mer”, skriver kommunikationsavdelningen i ett mejl på fredagsförmiddagen.

ANNONS