Polisens larm: ”Vi har för mycket narkotika här”

Det förekommer alltför mycket knark på Orust, det menar kommunpolis Carl Besslinger.
– Det är billigare för ungdomar att köpa ett gram hasch än en flaska brännvin. Vi har för mycket narkotika i vårt område, det är ett uppenbart problem.

ANNONS

På Orust är vägarna många och möjligheterna att gömma narkotika åtskilliga. Kommunpolis Carl Besslinger sammanfattar kommunen som ”svårjobbad”. Den är stor till ytan och det finns en närhet både till Uddevalla och Stenungsund.

– På Orust finns många små vägar, många hus att hyra, det är lätt att gömma sig här. Här finns även det vi kallar ”gröna lägenheter” som är hus som hyrs för verksamhet och inte för boende, säger han.

Billigare än alkohol

Carl Besslinger har arbetat som polis i 43 år och är numera kommunpolis i de tre STO-kommunerna. Han menar att ett av områdets största problem är knark som går allt lägre ner i åldrarna.

ANNONS

– Vi har för mycket narkotika i vårt område, det är ett uppenbart problem. E6 är rena autostradan med narkotika och E6 går rakt igenom Stenungsund. Det är billigare för ungdomarna att knarka än att dricka alkohol. Ett gram hasch kan fyra ungdomar festa på. De röker på efter skolan och det syns inte på dem då de kommer hem till föräldrarna. De får ingen bakfylla och därför är hasch populärt bland unga.

Carl Besslinger menar att utbudet av narkotika är ett problem och att det blir extra farligt i och med att effekterna kan slå så olika från gång till annan.

”De kan stryka med”

– Ungdomarna köper en tablett ena veckan, får ett rus och tänker göra samma affär veckan efter. Då är det inte säkert att den tabletten innehåller samma substans som tabletten veckan innan, utan något mycket värre. Vill det sig riktigt illa kan de stryka med.

Närpolisen är oerhört frank i sin bild av dagens ungdomar och tycker att föräldrarna måste ta mer ansvar. Han menar att föräldrar som är födda på 80- och 90-talet många gånger är av åsikten att det är samhället som ska ta hand om barnen och ungdomarna.

– 80 procent av all tid är det föräldrarnas ansvar, men de skyller på att samhället inget gör. Det skylls på att skolan inte gör tillräckligt, att vi poliser inte gör tillräckligt. Det är inte skolans fel att det blir problem. Är man inte vaken som förälder så får man problem.

Här kan du få hjälp

Det finns behandling för drogberoende. Här finns hjälp att få:

• Vårdcentralen. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller mottagning du vill i hela landet. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

• En beroendemottagning.

• Elevhälsan, studenthälsan eller en ungdomsmottagning om du är ung.

• Socialtjänsten i din kommun.

• Ideella organisationer, till exempel Anonyma narkomaner, Anonyma Alkoholister, Kriminellas revansch i samhället, Musketörerna eller Svenska brukarföreningen.

• Företagshälsovården om du har ett arbete.

• Droghjälpen, där även närstående kan få stöd.

• Alkoholhjälpen, där även närstående kan få stöd.

• Drugsmart.

Källa: 1177 Vårdguiden

Sedan 2017 har polisen och kommunerna i STO-området gett medborgarlöften. De har i mångt och mycket handlat om ungdomar och att fånga upp dem som riskerar att hamna i missbruk eller kriminalitet. En annan del av medborgarlöftet handlar om trafik, men även där är ungdomar och droger en stor del, menar Carl Besslinger.

Föräldrarna trimmar

– Narkotikan transporteras i bilar. Ungdomarna finns också i trafiken, i a-traktorer och på moped. Vi vet att det finns föräldrar som trimmar mopeder och traktorer för sina ungdomar, för de körde själva trimmat som unga, och sedan släpper ut dem i trafiken. Trimmade fordon är ett föräldraproblem. Många a-traktorer går lika fort som en bil men det sitter en 15-åring utan större körvana bakom ratten.

Carl Besslinger önskar att föräldrarna tar större ansvar även här. Genom att provköra ungdomens a-traktor för att kontrollera att den går lagligt, vara mer intresserad av vad ungdomarna besöker för hemsidor på internet och lägga ett större engagemang på sina barn kommer man långt menar han.

– Alla måste engagera sig och hjälpa till med information och stöttning. Föräldrarna har det största ansvaret för sina barn, inte skolan eller polisen.

LÄS MER:Orustbostäder först med grannsamverkan

LÄS MER:Trafikpolisen: Det är inte a-traktorns fel att du stressar

LÄS MER:Kostnaden för skadegörelsen och inbrotten: En halv miljon

ANNONS