Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det mesta återgår till det normala, politiska möten öppnas åter upp för åhörare och kommunens tjänstepersoner förväntas återvända till sina arbetsplatser.  Bild: Erika Olofsson
Det mesta återgår till det normala, politiska möten öppnas åter upp för åhörare och kommunens tjänstepersoner förväntas återvända till sina arbetsplatser. Bild: Erika Olofsson

Politiska möten öppna – kommunanställda får distansarbeta

Två dagar i veckan kommer det vara okej att arbeta på distans, resterande arbetsdagar ska tillbringas på arbetsplatsen. Orust kommun låter sina tjänstepersoner få en sakta återgång till arbetsplatsen.

Under pandemin uppmanades personal inom den kommunala sektorn som kunde arbeta hemma, att göra det. Efter 29 september, när alla restriktioner släpptes, kan personalen återgå till sina arbetsplatser. Orust kommun väljer dock att låta den personal som så önskar, att arbeta hemma viss tid i veckan.

– Vi vill inte att det från en dag till en annan ska vara fullt på arbetsplatserna. Vi önskar att det blir en lagom tillbakagång, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

LÄS MER: Nya regler stoppar politiker från andra jobb

För tjänstepersoner inom kommunens verksamhet innebär det att det är tillåtet att arbeta hemma, på distans, två dagar i veckan. Resten av arbetstiden ska förläggas på den ordinarie arbetsplatsen.

– Respektive chef ansvarar för att det blir en strukturerad övergång från distansarbete till platsarbete.

Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd Orust. Bild: Erika Olofsson
Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd Orust. Bild: Erika Olofsson

Inga fler digitala möten

Även för politiken innebär de släppta restriktionerna att vardagen återgår till det normala. Kommunfullmäktige haft sina möten via distans, men med presidiet på plats i kommunhuset. Mötena har under pandemin inte varit stängda för publik, men kommunfullmäktige har uppmanat åhörare att följa mötet via webbsändning.

Nu kommer kommunfullmäktige att hålla traditionella möten, öppna för åhörare och möteslokalen blir, som innan pandemin, i kulturhuset Kajutan.

LÄS MER: Premiär för digitalt kommunfullmäktige

Vid senaste mötet med kommunstyrelsen beslutades det att även kommunstyrelsens möten ska hållas öppna.

Fritt fram för åhörare

– Det är fritt fram för åhörare även vid våra kommunstyrelsemöten. Nu kör vi inte längre digitala möten på distans utan är på plats för fysiska möten.

LÄS MER: Politiska möten på plats - efter ett år med digitala lösningar

Även kommunstyrelsen, som tidigare sammanträtt i kommunhusets största sammanträdesrum, kommer fortsättningsvis att hålla sina öppna möten i Kajutan.

– Vi väljer att vara i den lokal som är störst. Det brukar vara cirka 25 politiker och tjänstepersoner vid varje möte, och till det kommer åhörare. Alla måste ta ansvar och inte trängas vid entré eller vid fikapausen, men den lokalen i kulturhuset är större än vår vanliga så därför väljer vi att flytta för att luft och större yta, säger Catharina Bråkenhielm.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.