Populärt med sälsafari när svenskar semestrar hemma

Med många som semestrar hemma och många soliga dagar har det blivit allt mer populärt att ge sig ut på havet. För de som inte har en egen båt kan man boka in sig på till exempel sälsafari.

ANNONS
|

Tom Kristofferson som driver Toms Båtturer har precis återvänt från ett sälsafari med ett gäng semesterfirare när vi ses på Orust.

– Det var inte så mycket sälar där idag, men de var nöjda ändå, säger han.

De som erbjuder båtturer längs med kusten har märkt en tydlig ökning av privatpersoner som vill åka ut i Skärgården. Uppgången började redan förra sommaren och det har fortsatt även i år. Bland de turer som Tom Kristoffersoner bjuder – hummerfisk, båttaxi, fisketurer, så har intresset för sälsafari växt allra mest i sommar. Innan stod det för ungefär 25 procent av turerna han körde, nu är det uppemot 40 procent.

ANNONS

För Tom är det uppenbart vart det ökade intresset kommer ifrån.

– Det är covid som gör att folk semestrar hemma, säger han.

Under tiden som Lokaltidningen är på plats så ringer ytterligare folk och vill boka ett sälsafari men Tom är fullbokad. Han är pensionär och kör bara en tur om dagen. Har han inte plats så skickar han dem vidare till någon av de andra företagen i närheten som gör samma grej.

Även om det varit fler turer ut till sälarna i år så har Tom Kristofferson märkt att det varit mindre sälar ute på Måseskär denna sommaren.

– Jag tror att det är alla privatpersoner som är där och tittar. Framför allt på soliga dagar kan det vara många båtar och de brukar åka mycket närmare och störa dem. Det är ju inte konstigt det är roligt att köra så nära som möjligt men då ligger inte sälarna kvar, säger Tom.

Mattias Forshage, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger att om man ska ut och spana efter sälar ska man tänka på att hålla avstånd och inte störa djuren.

– Man får ta det lugnt och inte bullra för mycket. Om de blir störda för ofta kan det hända att de överger platsen och tvingas hitta någon ny plats att ligga där de får vara i fred, säger han.

Även om intresset för båtturer bland privatpersoner ökat så görs majoriteten av bokningarna under ett år av företag. Tom Kristofferson tappade en stor del av sin verksamhet under pandemin och han har märkt ett mindre tryck än vanligt från företag även denna hösten. Andra båttursbolag längsmed kusten stämmer in i bilden att majoriteten av turerna försvann när företag slutade boka men hos flera har bokningarna inför hösten börjar rulla in och man hoppas på att allt är på väg tillbaka.

ANNONS