Rånaren slog till när Fatemah var ensam i salongen

Ögonen tåras på Fatemah Parkan när hon sopar upp glassplitter från golvet.
– Jag är så ledsen men framförallt är jag nog arg. Han kom in hit då jag inte hade några kunder. Det är det värsta, att veta att han satt och väntade tills jag var ensam i salongen.

ANNONS
|

Hon går runt i frisörsalongen. På golvet ligger glas från kassadisken. Glaset sopar hon åt sidan, det är viktigt att kunderna inte trampar på det och skadar sig.

Det har bara gått några timmar sedan en okänd yngre man kom in till hennes frisörsalong på Norra Strandvägen i Henån. Fatemah var ensam i lokalen, den tidigare kunden hade just gått och hon var på väg för att köpa lite lunch.

Direkt fientlig

– Jag hade just släppt i väg min kund, och när dörren öppnades igen trodde jag att det var en ny kund. Det var en yngre man med luva på huvudet och han var direkt fientlig mot mig när han kom in i lokalen.

ANNONS

Mannen skrek åt Fatemah att han ville ha pengar av henne. Han uppträdde hotfullt och sparkade sönder disken där hon har bokningssystem, kassa och telefon när hon vägrade ge honom pengar. Disken som är gjord av glas gick sönder och glassplittret flög över lokalen.

– Jag ropade åt honom att han skulle gå, men det gjorde han inte utan hotade mig och sa flera gånger att jag skulle ge honom pengar. Jag sa att jag ringer efter polisen men det lyssnade han inte på. Då tog jag fram telefonen och började slå 112. Jag satte telefonen på högtalare så han hörde när polisen svarade.

”Hans blick var konstig”

Mannen blev rädd då Fatemah fick tag på polisen och sprang från salongen.

– Jag är så glad att polisen svarade direkt och att de kom hit så snabbt. De var här bara efter 20 minuter och ställde frågor om mannen, men jag var så chockad efter händelsen så jag hade inte lagt märke till vart mannen sprang.

Vem den unge mannen är vet hon inte.

–Jag har aldrig sett killen förut. Han kändes desperat på något sätt, hans blick var konstig, det var som att han var påverkad av något.

Mannen fick inte med sig några pengar men lyckades på den korta tid han var i lokalen göra stor skada på inredningen.

– Disken är söndersparkad och min kortterminal fungerar inte längre, så den har fått sig en smäll.

Fatemah känner sig rädd och utsatt efter rånförsöket. Chocken sitter kvar i kroppen och det kommer tårar då hon berättar om händelsen.

Tårarna kommer då Fatemah Parkan berättar om rånförsöket på hennes salong i centrala Henån.
Tårarna kommer då Fatemah Parkan berättar om rånförsöket på hennes salong i centrala Henån. Bild: Erika Olofsson

Vanligtvis är de flera som delar lokal, men just i dag var hon ensam i salongen.

Hon var ensam i lokalen

– Det är som att han har kollat in mig. I går var vi flera kollegor här inne, men i dag var jag ensam. Han kom mellan kundbesöken. Det är riktigt otrevligt att veta att han spanat på mig för att slå till då jag var själv.

Flera stammiskunder kommer in under samtalet och vill visa sin delaktighet. Någon ger henne en kram, en annan erbjuder sig att stanna kvar som sällskap. Fatemah har haft salongen i Henån i över 20 år och är ett välbekant ansikte i samhället.

– Mina kunder är som en andra familj, säger hon och ler trots bedrövelsen.

LÄS MER:Nytt inbrott i Märtas på torget – för sjunde gången

LÄS MER:Fatemah flydde förföljelsen i Iran för en framtid i Henån

ANNONS