Röda korset på Orusts vädjan: ”Vi behöver bli fler”


– Röda kors-försäljningarna var det roligaste vi hade som barn. Då fanns det ett 15-tal kretsar på ön, i dag är det två kvar, säger Margit Olsén, aktiv i Östra Orust Röda korskrets.

ANNONS
|

De har alla varit aktiva i Röda korset under många år, så när Margit Olsén plockar fram gamla tidningsurklipp från förr, så minns de och ler. Klippen visar då Myckleby Röda korskrets fyllde 70 år. I dag finns inte kretsen längre, 20 år senare är namnet på kretsen Östra Orust Röda korskrets. Margit Olsén var tidigare aktiv i Stala Röda kors, en krets som lades ned för flera år sedan.

– När det var som flest, så fanns här en 15-tal olika kretsar. I dag finns bara vi och Gullholmen kvar. Förr var Röda korset stort på Orust. Röda kors-försäljningarna var det roligaste vi hade som barn.

ANNONS

Firar 90 år i år

Ing-Britt Knutsson-Martinsson är ordförande i kretsen. Även hon har varit med länge och kan kretsens historia väl. I år firar kretsen 90 år, men något storslaget firande blir det inte.

– Myckleby Röda kors bildades 23 april 1932. Då fanns det kretsar i varje församling men de har gått upp i andra kretsar eller lagts ned. I dag har vi 237 medlemmar i kretsen. Med tanke på krig och allt i världen så tycker vi att pengarna inte ska läggas på fest och mat lokalt på Orust, så vi satsar på att fira 100 år om tio år istället.

Även om Röda korset för en tynande tillvaro lokalt så är arbetet verksamheten gör viktigt, påpekar kretsordföranden. Nyligen gick det 25 000 kronor från Myckleby till Röda Korsets katastrofhjälp.

– Röda Korset finns över hela världen och nu med kriget så nära i Ukraina är det än viktigare att vi engagerar oss. Tyvärr är det svårt att få nya att gå med i kretsen.

Finns i hela världen

En viktig del av Röda korsets arbete i dag är att ge skydd och hjälp till människor som drabbats av krig eller av andra katastrofer. Röda korset hjälper människor som drabbas av kriser och katastrofer över hela världen. Det finns 14 miljoner volontärer som står redo att rycka ut när hjälpen behövs.

Svenska Röda korset grundades 1865. I dag är det Sveriges största humanitära frivilligorganisation, med över 22 000 volontärer i drygt 580 lokalföreningar över hela landet. Trots mängden volontärer har de lokala kretsarna svårt att finna nya medlemmar som vill hjälpa till.

– Alla tycker att det är bra att Röda korset finns men det är få som vill göra något, säger Margit Olsén.

Damerna i östra kretsen, för det är bara damer i styrelsen, drar sig inte för att hugga i. I planeringen för året finns loppmarknad i Stillingsön, försäljning i Allmagsgården, det planeras för en auktion på tacksägelsedagen, det ska delas ut julblomma och födelseblomma till äldre i Myckleby. Det har även ordnats med tårtkalas och underhållning på äldreboende.

Önskar bli fler medlemmar

Pengarna som kretsen får in från sina olika aktiviteter går oavkortat till Röda korsets verksamhet. Hur mycket kretsen samlat in under åren, det vet ingen.

– Det har blivit en ansenlig summa. Förr stickade och virkade vi mycket för att sälja vid årets försäljningar, men det är ingen som vill köpa fint hantverk i dag. Nu får vi in mest pengar på lotterier av olika slag, säger Ing-Britt.

I dag finns det två kretsar på Orust och på Tjörn finns en krets, inom den arbetar fyra aktiva Röda kors-grupper med lokala aktiviteter. I Stenungsunds kommun finns ingen krets registrerad.

Ing-Britt önskar att fler vill engagera sig och hjälpa till att samla in pengar.

– Vi finns och vi gör mycket, men vi behöver bli fler som är aktiva.

LÄS MER:Röda korset tvingas stänga sin butik

LÄS MER:Svårt för 70-plussare få hjälp med inköp

LÄS MER:Kyrkan flyttar in på Stenungstorg – för att hjälpa

ANNONS