Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Regnbågsflagga utanför skola skapade hätsk debatt

Henåns skolas beslut att hissa regnbågsflaggan fick många i Facebookgruppen Orustbo.com att reagera, ”bögflagga” kallades flaggan i flera inlägg.
– Vi hissade flaggan som en del i vårt värdegrundsarbete. Den har hissats förut och vi kommer att hissa den igen, säger Hanna Lindö, en av rektorerna vid skolan.

Utanför Henåns skola vajade i början av veckan en regnbågsfärgad flagga, en HBTQI-flagga. Den syntes tydligt från både skolgård och väg och fick ganska omgående sociala medier att koka över av inlägg. Skolans beslut att hissa regnbågsflaggan kritiserades hårt i Facebookgruppen Orustbo.com. Flaggan kallades i flertalet inlägg för ”bögflagga”. Lämpligheten i att hissa regnbågsflaggan ifrågasatte likaså lyftes frågan om skolan med den hissade flaggan bröt mot de riktlinjer mot flaggning som finns i Orust kommun.

Transpersoner

– Den är en del i vårt värdegrundsarbete. Just nu arbetar skolans F-6 med värdegrunder och därför tyckte vi att det var lämpligt att hissa regnbågsflaggan, säger Hanna Lindö, rektor vid Henåns skola.

Regnbågsflaggan symboliserar mångfald och är känd över hela världen som en symbol för HBTQI-rörelsen. HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Henåns skola arbetar mycket med värdegrund, liksom övriga grundskolor i kommunen gör. Värdegrunden handlar om relationer mellan människor och om hur vi behandlar och värderar varandra som barn och vuxna.

– Vi har haft flaggan hissad förut då vi haft temavecka kring värdegrunden. Vecka 6, i början av februari, kommer vi hissa HBTQI-flaggan igen.

Orust kommun har riktlinjer för flaggning. Kommunens officiella flaggstänger finns framför kommunhuset, tre flaggstänger står där. I riktlinjerna är det tydligt angivet vilka dagar flaggning ska ske och med vilka flaggor det ska flaggas.

Officiella flaggstänger

Kommundirektör Henrik Lindh har fått kännedom om diskussionen kring flaggningen som florerat på sociala medier.

– Det är tråkigt att det blivit en sådan debatt kring flaggningen utanför Henåns skola. Kommunens riktlinjer för flaggning som antagits av kommunfullmäktige, gäller enbart de tre officiella flaggstängerna. De flaggstänger som finns i övrig kommunal verksamhet, till exempel vid våra skolor, ansvarar respektive enhetschef för.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.