Vargen som läsaren Ulf Jedborg fotograferade på Orust för några veckor sedan. Troligtvis rör det sig samma varg som rivit flera får och som länsstyrelsen nu beslutat om skyddsjakt för.
Vargen som läsaren Ulf Jedborg fotograferade på Orust för några veckor sedan. Troligtvis rör det sig samma varg som rivit flera får och som länsstyrelsen nu beslutat om skyddsjakt för. Bild: Ulf Jedborg

Risk för fler vargattacker på Orust – klartecken för skyddsjakt

Under sommaren har 25 får rivits av varg på Orust. Nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.
– Våra erfarenheter av skyddsjakt på lo är att det har varit ganska svårt att lyckas, och vi har behövt förnya tillstånden, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsens viltenhet.

ANNONS
|

Under tre veckor i juli har vargen gått till angrepp på får vid fyra tillfällen. Risken att attackerna fortsätter är stor om vargen stannar på ön, enligt länsstyrelsen. Därför har man nu beslutat om skyddsjakt.

Beslutet motiveras med att det finns många naturreservat på Orust, där får bland annat betar på stränderna. Därför är det inte alltid lämpligt att sätta upp stängsel, med hänsyn till turister, friluftslivet och fåren, meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Vargattacker på Orust – flera får dödade

Att en varg tar sig till Orust är dock varken första eller sista gången, menar rovdjurshandläggaren Nelly Grönberg. Antingen kan den simma, eller ta sig över broarna nattetid, och även om man skulle få bort vargen från ön är det hans beteende som är problemet.

ANNONS

– Det är ju det som är farhågan, att den har samma beteende på fastlandet. Och att mota bort vilda djur är inte ett sätt vi hanterar dem på, säger hon.

Behöver allmänhetens iakttagelser

Länsstyrelsen jobbar först och främst med förebyggande åtgärder, för att vilda djur inte ska ha möjlighet att ta boskap och andra tama djur.

Räcker inte det är det ofta bara jakt som kvarstår.

LÄS MER:Varg på Orust: ”Jag trodde först att det var en stor, vit hund”

– Vi önskar att människor snabbt hör av sig om de ser det här djuret, och även att djurägare är snabba om de har ett djur som råkat ut för ett angrepp. Då kan vi utgå från en angreppspunkt eller en hage där fåren blivit skadade och spåra vargen därifrån.

Jakten kan komma att förlängas

Skyddsjakten kommer att pågå till och med 15 augusti, om vargen inte kan skjutas före det. Därefter måste ett nytt beslut tas om jakten ska kunna fortsätta.

Hur lång tid det brukar ta innan ett djur hittas och kan skjutas går dock inte att säga.

– Våra erfarenheter av skyddsjakt på lo är att det har varit ganska svårt att lyckas, och vi har behövt förnya tillstånden. Men det beror mycket på individen man jagar, hur benägen den är att göra sig synlig.

ANNONS