Gunilla Hansson, huvudskyddsombud vid Ängsvikens äldreboende har varit med och drivit frågan om fungerande larm. Orust kommun riskerar vite om 100 000 kronor om inte larmen åtgärdas innan 1 oktober.
Gunilla Hansson, huvudskyddsombud vid Ängsvikens äldreboende har varit med och drivit frågan om fungerande larm. Orust kommun riskerar vite om 100 000 kronor om inte larmen åtgärdas innan 1 oktober. Bild: Erika Olofsson

Riskerar stort vite för trasigt larm

Larmet vid avdelningen Snäckan har inte fungerat fullt ut under ett år. Personalen har larmat och valt att anmäla till Arbetsmiljöverket. Nu riskerar Orust kommun att få betala 100 000 kronor i vite om inte felet åtgärdas.

ANNONS
|

För ett år sedan öppnades avdelningen Snäckan vid Ängsvikens äldreboende. Det larmsystem som då installerades har inte fungerat fullt ut. Uppkopplingen till Wifi tappas vissa dagar många gånger under ett arbetspass och ett avbrott kan, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket, vara mellan några sekunder och flera timmar. Personalen har utrustats med överfallslarm, detta larm går till andra kollegors telefoner.

Överfallslarm fungerar inte

– Nackdelen med överfallslarmet är att det inte framgår var på Snäckan den som larmar är. Personalen känner sig otrygga då larmsystemet gör att det kan ta längre tid att få hjälp, säger huvudskyddsombud Gunilla Hansson.

Gunilla Hansson är facklig företrädare för Kommunal på Orust.
Gunilla Hansson är facklig företrädare för Kommunal på Orust. Bild: Erika Olofsson

I augusti förra året märkte personalen vid avdelningen för första gången att larmen inte fungerade. Då skrevs en tillbudsrapport. När insatta åtgärder inte räckte, skrevs även en risk och konsekvensbedömning. Gunilla Hansson känner att personalen inte fått gehör de gånger de lyft problemet med bristen på fungerande larm.

ANNONS

– Detta berör i högsta grad brukarna. Om brukarna larmar och larmet inte når oss, då kan det vara fara för brukaren. Är vi inne hos en brukare och något händer samtidigt som larmet är ur funktion, så kan det ta längre tid innan en kollega kan komma och hjälpa till. Har brukaren trillat och slagit sig vill vi inte lämna denne, då får vi ropa tills en kollega hör.

Föreläggande om vite

Gunilla är personalens starka röst och engagerade i Kommunal. Hon slåss för personalen bästa, för sina kollegor.

– Kommunen har haft ett år på sig att åtgärda det här, men det har inte skett något. Arbetsmiljöverket har varit på besök två gånger och nu har de beslutat om vite. Det har gått för långt tycker jag då kommunen får ett föreläggande om vite.

Senast 1 oktober ska larmet vara åtgärdat.

Sektorchef för omsorg, Lena Gardtman, framhåller att det lagts ned mycket arbete för att få igång larmen vid Snäckan.

Lena Gardtman, sektorchef för omsorg.
Lena Gardtman, sektorchef för omsorg. Bild: Erika Olofsson

– Vi har arbetat med problematiken och inte på något sätt nonchalerat personalen i denna fråga. Alla vill att det ska finnas ett fungerande larm, vi måste hjälpas åt för våra brukares bästa och inte slåss mot varandra.

Problem med icke fungerande larm finns i hela landet menar sektorchefen.

– Vi lever i en digital värld och problemet med larmoperatörer och svaga nät finns på många ställen i landet. Situationen på Orust är inte bra, men det är på inget sätt unik.

Klart innan hösten

Arbetsmiljöverket gjorde ett delavslag på den anmälan som personal vid Snäckan skickade in. I anmälan krävde personalen att arbetsmiljön vid avdelningen skulle säkras upp med ytterligare personal fram tills dess att larmen åtgärdats. Detta avvisade arbetsmiljöverket.

– Hade vi sett att det var fara för brukare eller för personal så skulle givetvis mer resurser satts in.

Enligt Lena Gardtman är fokus nu på att åtgärda larmen.

–Det ska vara klart efter semestertiderna.

ANNONS