”Rune på Gårn” är Svanesunds cyklande diakon

Varje vardag, oavsett väder, tar Rune Olsson cykeln från Burås till Svanesund för att städa. Nu har Rune utsetts till den första Svanesundsprofilen, ett utnämnande han är stolt över.
– Jag blev förvånad när jag fick redan på att jag blivit första Svanesundsbon att få utmärkelsen.

ANNONS

Rune Olsson är ett välbekant ansikte för de flesta som bor eller brukar vistas i Svanesund. Han kommer varje vardag på sin cykel, med brödbacken fastsurrad, ofta med cykelvagnen hängande bakom.

– Jag städar i samhället. Utanför affären och banken, men jag plockar även skräp och tömmer papperskorgar i hela samhället, från tappen ner till Sesterviksvägen, säger Rune.

Lantbrukarsonen städar gärna

Han bor kvar i föräldrahemmet i Burås, en bit utanför Svanesund. Alldeles nere vid vattnet har han sitt hus. Här drev föräldrarna lantbruk och Rune fick hugga i på gården.

– För många är jag ”Rune på Gårn”, säger han med ett leende.

ANNONS

Lantbruket lades ned för flera år sedan, efter det hade Rune arbete inom industrierna i Stenungsund. Sedan några år är han pensionär och trivs med sitt uppdrag som Svanesunds hustomte.

– Det började för en 15-20 år sedan då Erland Rydén var aktiv i Föreningen Svanesund och Vägföreningen. Han frågade om jag var intresserad av att klippa gräsytorna i samhället mot en liten ersättning. ”Det ska vara en gammal bonde som ska ha den här sysslan” sa Erland till mig. Jag gillar när det är snyggt så jag kanske är här mer än vad som är sagt.

Skurat allt för hand

Förutom att städa så har Rune skurat alla vägskyltar i samhället, för hand med borste och såpavatten.

– Varje skylt, från färjan till industriområdet har jag skurat rent.

Städningen är annars hans huvudsakliga sysselsättning. Det är mest fimpar, snusdosor och ölburkar han samlar upp, men ett par gånger har han gjort riktiga fynd.

– Jag hittade eurosedlar i en papperskorg som jag fick 400 svenska kronor för. Jag har även hittat en hel del kläder och en gång hittade jag varma fina vinterkängor som var i min storlek. De behöll jag faktiskt.

Runes arbete har uppmärksammats lite extra under pandemitider då många i Svanesund har arbetat hemifrån. Kantorn i församlingen har kallat Rune för ”den cyklande diakonen” med hänvisning till att Rune alltid har ett vänligt ord att säga till de han möter på sina cykelturer.

Pratar gärna med alla

– Det är så många som suttit ensamma under pandemin, de har gått på promenad ensamma och då har de många gånger kommit fram och önskat att prata med mig. Jag har blivit som en social instans i samhället. Jag pratar med många, jag är inte blyg. Prästen sa till mig att det fordras mycket mod att kunna prata med alla som jag gör, men det har jag fått från min mamma. Hon kunde prata med alla.

Årets Svanesundsprofil är något helt nytt. Upprinnelsen är beslutet politiken i kommunen fattade att inte dela ut kulturpriset varje år.

– Det finns så många underbara Orustbor som verkar på olika sätt i kommunen. Vi vill uppmärksamma dessa på något sätt. Därför valde Föreningen Svanesund att instifta utmärkelsen ”Årets Svanesundsbo”, säger Lena Dramsvik, sekreterare i föreningen.

Förslag på Svanesundsprofiler diskuterades i styrelsen och ett enhälligt beslut blev Rune Olsson.

Gör mycket i det lilla

– Rune har verkligen gjort sig förtjänt av utmärkelsen på många sätt. Han gör så mycket i det lilla, han gör mer än vad som förväntas av honom och han är utomhus oavsett väder eller om det är punka på cykeln.

Rune fick förutom äran och fina blomster en ingraverad liten kristallstaty med namn och motivering. Plats för denna har Rune redan tänkt ut.

– Den ska stå i köket så jag ser den varje dag.

ANNONS