Sanning och fantasi blandas då Slussen år 1964 blir sommarspel


– Det blir en mer eller mindre sannolik fantasi, några historiska gestalter men främst har vi blivit inspirerade av Slussens historia, säger Roger Janerfors, som tillsammans med Anders B Jonasson håller på att sy ihop sommarens teateruppsättningar.

ANNONS
|

Det är två uppspelta regissörer som träffas vid magasinet i Slussen. Roger Janerfors och Anders B Jonasson håller som bäst på att planera inför de sista repetitionerna inför sommarens stora kulturfest i det lilla samhället. De har skrivit och regisserar de båda teaterföreställningar som ges i och utanför magasinet i Slussen under fem intensiva dagar i augusti.

– Teaterföreställningar är kanske fel ord att använda. Det blir en happening i Slussen, en kulturfest. Slussen är tidigare känd för att Göteborgskoristerna var verksamma här, pensionatet har bidragit till att här är ett musikmecka, nu tar vi hit även teatern, säger Roger Janerfors.

ANNONS

Fem föreställningar med start den sjätte

Under fem augustikvällar med start den 6 augusti, bjuder Slussens Teatersällskap på teater, men kanske i en annan tappning än publiken är van vid. Roger har tidigare satt upp ett flertal sommarspel, bland annat vikingaspel och medeltidsspel i Lödöse. Dans på Slussens brygga kommer att spelas utomhus, framför magasinet.

– Publiken kommer inte till en teaterföreställning, de kommer till Slussen 1964 då det ordnas dans på bryggan. Det blir dans till levande orkester och samtidigt är det en episodteater med många karaktärer. Allt är öppet, vi tar ingen entré till detta och publiken kan sitta i båtarna i hamnen och se, eller stå på bryggorna, säger Roger.

Han har tillsammans med Anders valt 1964 som årtal för föreställningarnas händelser.

Dans ute, fortsättning inne

– 1964 var det fortfarande en känsla av -50-tal, det var innan hippiekulturen kom. 1965 sålde Alfrida pensionatet, så vi har valt att basera föreställningen på året innan, säger Anders.

För det är inte bara dans de båda bjuder på. När det dansats klart på bryggan fortsätter föreställningen inne i magasinet, hit behövs det dock biljetter. Del två heter Återkomsten och det blir ett möte mellan kända Slussenpersonligheter, här får publiken möta Göteborgskoloristerna som var så aktiva i sin ungdom i Slussen under många år. Den som kan sin konst vet att Ragnar Sandberg målade i Slussen, liksom Albin Amelin.

Sannolik fantasi

– Vi har valt att inte göra en dokumentär om livet på Slussen, utan vi har hittat på lite, lagt till en del och blivit inspirerade av människorna i Slussen. Sannolik fantasi kallar vi det, säger Roger med ett skratt.

För lite sannolikt är det väl ändå att Sven-Bertil Taube och båtbyggaren Gunnar Johansson figurerar i samma föreställning, och att Alfrida från pensionatet och konstnärerna från Göteborg kom att ha en avgörande roll för de unga konstnärinnan Thora Betty.

– Thora är en helt påhittad figur, men det är runt henne de mesta handlar i del två. Thora är konststudent på Valand och har fått låna båtbyggeriet av Gunnar för att ha en utställning, men så kommer Albin Amelin och de andra på besök, säger Anders som skrivit föreställningen som utspelar sig inne i magasinet.

Waldorfelever målade

Det är ett 30-tal musiker och skådespelare med, och alla kommer de från Slussen med omnejd. Anders B Jonasson ser fram emot föreställningarna.

– Gemenskapen i Slussen är fantastisk, alla hjälper till och verkar för att detta ska kunna genomföras. Vi behövde 40 oljemålningar till föreställningen, då ställde Waldorfskolan upp och lät sina elever måla tavlor som vi nu kan använda som rekvisita, det är helt fantastiskt.

LÄS MER:Alfrida tillbaka på Slussen

LÄS MER:Nya lokaler för Waldorfskolan

LÄS MER:Bildextra: Slussen stämde upp för Ukraina

ANNONS