Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sex och glädje i vardagen – tema för seniordag

Vad är det som ger glädje i vardagen? Det är temat för seniormässan som återuppstår efter några års pandemipaus.
– Vi har fokus på att lyfta fram det som förgyller tillvaron, säger Lena Dramsvik, samordnare för seniormässan.

Efter ett uppehåll under pandemin gör seniormässan på Orust en återkomst på temat ”Glädje i vardagen”. Mässan hålls torsdag 3 november i Henåns skolas lokaler som står tomma under höstlovet.

Lena Dramsvik är samordnare för mässan och den som sytt ihop programmet för dagen.

Meningsfulla möten året om

– Temat Glädjen i vardagen är med fokus på de föreläsningar och musikframträdanden som görs under mässan. Våra utställare har också fokus på att lyfta fram det som förgyller tillvaron. Föreningar genomför program året runt, som ger meningsfulla möten och samvaro och det vill vi lyfta upp.

Seniormässan anordnas av Folkhälsorådet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, föreningar och organisationer. En rad lokala föreningar finns på plats, liksom bank, polis, räddningstjänst, bibliotek och även kyrkan. En utställare som sticker ut lite är företaget Lustjakt som säljer sexleksaker. Att de är på plats är inte så konstigt, enligt Lena Dramsvik.

– Av alla utställarna sticker väl Lustjakt ut litet extra. Det var ett väldigt uppskattat inslag på mässan 2019 och vi valde därför att ta med dem igen. Det är ju hjälpmedel de förmedlar för en mer lustfylld tillvaro och det är inte fel.

Förutom utställare medverkar också ett par föredragshållare. Gert Johansson kommer att prata om hälsa och välmående på äldre dagar och Aja Bergstrands föreläsning har fått rubriken ”När två blir en”.

Digitalt rum

– Bägge våra föreläsningar lyfter jag gärna. Gert Johansson har bland annat jobbat som folkhälsoplanerare och på folkhälsomyndigheten och berättar på ett lättsamt och begripligt sätt om hur man kan påverka både sin och andras hälsa och välmående. Föreläsningen med Aja Bergstrand handlar om hur hennes familj drabbades när Alzheimers gjorde entré mitt i livet, säger Lena Dramsvik.

Samhället blir alltmer digitalt och det har seniormässan tagit fasta på. Det kommer under dagen att finnas ett digitalt rum där ett par olika utställare visar hur man navigerar med hjälp av dator och mobiltelefon.

– I det digitala rummet kan man få hjälp av biblioteket för att se digitala tjänster. Studieförbundet Vuxenskolan finns där för att ge hjälp med appar och telefoni. Våra övriga utställare kommer också att ha lite extra fokus på digitala hjälpmedel för att visa dessa sidor i sin verksamhet. Sjukvårdsupplysningen 1177 har ett eget digitalt rum för att visa film och besvara frågor.

Plats för social samvaro

Mitt på dagen blir det musikteater och Lena vill gärna slå ett slag för kaféet som är öppet under dagen.

– Genom att besöka mässan kan man få idéer för att öka sociala kontakter, hitta aktiviteter som passar men också möta vänner över en fika.

LÄS OCKSÅ: De ska kartlägga ofrivillig ensamhet bland äldre

LÄS OCKSÅ: "Ett bra sexliv är bra för hälsan"

LÄS OCKSÅ: Sorg och sex på seniormässa


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.