Skaldjursföretag storsatsar på Orust

Det bohuslänska fiskeföretaget Västsvenska Skaldjur AB planerar en storsatsning på en helt ny anläggning med hamn på Lavön nära Tuvesviks färjeläge. Satsningen innehåller bland annat restaurang, bageri, och fisk- och skaldjursförädling.

ANNONS

Västsvenska Skaldjur SAB är ett företag som är baserat i Ellös på norra Orust och man har ett moderbolag som heter Silversquid AB. Företaget planerar också att i sin nya anläggning anlägga en egen kaj där fisk och skaldjur kan direktlossas till företagets verksamhet.

Bygglovsansökan omfattar 550 kvm fastigheter med en huvudbyggnad som blir 11 meter hög som bas där restaurang och bageri ska ingå liksom kokeri och fisk- skaldjursberedning samt bar, restaurangkök, butik och olika serviceenheter. 20 parkeringsplatser ska skapas i området som idag är helt oexploaterat men ligger inom en detaljplan som tillåter verksamhet av detta slag.

Företaget har tidigare fått marklov bland annat för kajen och totalytan för satsningen är nästan 1100 kvm enligt bygglovsansökan.

ANNONS

Satsningen har välkomnats av kommunledningen på Orust men miljö- och byggnadsnämnden fick ”köra över” sina egna tjänstemän som avstyrkt bygglovet. Tjänstemännen ansåg att avvikelsen att inte ha rött taktegel på husen utan svart takpapp var en så allvarlig avvikelse, tillsammans med att en del av kajen låg på prickad mark, att man inte kunde säga ja. Samtidigt hade företaget tidigare fått marklov.

Politikerna i miljö- och byggnadsnämnden konstaterade emellertid att den tidigare avvikelsen i ett marklov från februari 2021 inte ska vägas samman med den avvikelse som fanns i det senaste bygglovet om takmaterial och godkände enhälligt bygglov.

– Det råder ingen tvekan om att vi säger ja. Tjänstemännen hart avstyrkt utifrån sin roll men vi anser att detta är ett angeläget projekt och det fanns inga sakskäl att säga nej, säger nämndens ordförande Anne Kolni (M).

– Vi har varit helt eniga från alla partier, förklarar Els-Marie Ragnar (Folkviljan), en av ledamöterna i nämnden.

Nu kan alltså företaget planera vidare för sin storsatsning i mångmiljonklassen efter byggnadsnämndens besked. Tilläggas ska att satsningen bygger på ett koncept som företaget har och som på sociala medier kallas En Bohuslänsk Deli.

Lokaltidningen har via mejl och telefon sökt företagets vd för en kommentar till den kommande satsningen men inte lyckats nå honom.

ANNONS